Verine Beslani tragöödia ikka lahenduseta

Paari päeva eest ilmusid meediasse teated selle kohta, et Beslani koolis 2004. aasta 1. septembril pantvange võtnud terroristide hulgas oli üks Moskva heal järjel perekonnast pärit noormees. Tegelikult pole siiani teada, kas Beslani terroriste oli 32 (nagu väidavad võimud) või 60-70 (nagu väidavad ellujäänud pantvangid).

Võtsin seepeale veidi lähemalt uurida, mis seisus on üldse selle kohutava tragöödia uurimine ning ohvrite õigusnõuete rahuldamine. Midagi üllatavat ma paraku ei leidnud - ametnikud kaitsevad katastroofini viinud rünnakuprovotseerimist jäägitult.

Lugege, uurige ja vaadake ise materjale koduleheküljelt Tõde Beslanist. Et mitte laskuda põhjatutesse detailidesse, toon vaid ühe kõneka tsitaadi läinud aasta septembris avaldatud brošüürist "Beslani tõde": "Kannatanute õiguseid rikutakse järjekindlalt, kohtud hoiavad prokuratuuri poole, aga prokuratuurid kaitsevad kõrgeid ülemusi. Süsteem kaitseb ennast, aga lapsi ei suutnud keegi kaitsta. Vabastades pantvange, neid kõigepealt tulistati granaadiheitjatest, siis pandi põlema, aga neid kes ellu jäid - tulistati tankidest." Beslanis hukkus 3. septembril 2004 peaasjalikult "omade" tule all 312 inimest, neist kaks kolmandikku olid lapsed.

Võite ju küsida, et miks äkki Beslanist siin juttu teen? Miks on Beslani tragöödia nii oluline kaasaegsele Venemaale? Vastan: need, kes tahavad mõista tänase "stabiilse Venemaa" tegelikku palet ning selle toimeloogikat, peaks väga tähelepanelikult endale selgeks tegema sündmusterea: Bassajevi provokatiivne rünnak Dagestanis (august 1999) - kortermajade õhkulaskmine (september 1999) - Nord-Ost teatri pantvangidraama (oktoober 2002) - Beslani koolidraama (september 2004).

Kõik need verised sündmused on paraku mänginud väga olulist rolli tänase Venemaa võimueliidi võimutäiuse kujunemisel. Ükski nimetatud juhtumitest pole lõpuni uuritud. Ükski kõrge ametnik (sealhulgas poliitik) pole oma valetamise või sadu inimesi hukutanud otsuste eest vastust kandnud. Igatahes püsib veel lootus õigusemõistmisest seni, kuni jätkub südikust sealhulgas ka Beslani ohvrite lähedastel väsimatult õigust nõuda.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Ja lugege Julia Juziku raamatut "Beslanski slovar". Olemas ka maakeeles:
http://www.raamatukoi.ee/cgi-bin/raamat?159241
Anonüümne ütles …
Enamus siinsetest blogipostitustest on silmakirjalikud, ent antud artikliga Mihkelson ületab ennast. Isegi Beslanis on ikka ja alati süüdi Vene valitsus, aga mitte mingil juhul LAPSI TAPNUD JA PANTVANGIKS VÕTNUD TERRORISTID. For fucks sake, kui madalale võib oma Putini-vastases ristisõjas laskuda??
Marko Mihkelson ütles …
Kulla anonüümne, võta lugeda viited ja tutvu pisutki Venemaa lähiajalooga. Ära lahmi nõmeda vihaga:(
Anonüümne ütles …
Hästi, lugesin viited ja läbi ning olen sunnitud oma esimest ja emotsionaalset reaktsiooni revideerima. Näha on, et sealjuures ei ole tegemist propaganda, vaid tõsiste küsimustega, mille püstitajatele võib edu soovida ning seda versiooni vähemalt avatud meelega võtta.

Postituse viimased kaks paragrahvist on siiski näha, et need sündmused on blogis esile toodud kasutamaks neid geopoliitikas propagandarelvadena, mis on lame.
nikitheone ütles …
Mida arvab hr.Mihkelson Rjazini "õppustest"?
Marko Mihkelson ütles …
Mis puutub Rjazani "õppusesse" septembris 1999, siis sellest on paremini lahti kirjutatud Litvinenko-Felšitinski raamatus "Blowing up Russia". Nendele argumentidele toetudes on ilmne, et mingit "õppust" Rjazanis ei toimunud.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?