Parem hilja kui mitte kunagi

Nii võiks ehk arvata USA presidendi George W. Bushi käimasolevast visiidist Iisraeli ja Palestiinasse. See on üldse esimest ja tõenäoliselt viimast korda, kui Bush presidendina külastab Iisraeli ning nendel tundidel ka Palestiinat. Muide, enne Bushi on Palestiina territooriumil (samuti Jordani jõe läänekaldal) viibinud vaid üks USA president - Bill Clinton 1998. aastal.

Bushi visiit Lähis-Idasse (pärast Iisraeli veel Kuveit, AÜE, Saudi Araabia ja Egiptus) on jätkuks eelmisel aastal Annapolises alustatud ja Pariisis jätkatud protsessile, mille eesmärgiks on anda uus võimalus rahuläbirääkimiste elavdamiseks. Bush ise loodab saavutada veel selle aasta ehk tema presidendiks oleku aja lõpuks kokkulepet rahuvisiooni osas Iisraeli ja Palestiina vahel.

Paljud analüütikud on arvamusel, et see katse on rajatud väga õrnale jääle. Nii islami radikaliseerumine viimastel aastatel laiemalt kui kaoselähedane olukord Hamasi kontrollitud Gaza sektoris ei luba ellitada suuri lootusi. Ka on juhitud tähelepanu nii Iisraeli peaministri kui Palestiina liidri mitte kõige tugevamatele sisepoliitilistele positsoonidele.

Samas tuleb kõigele vaatamata Bushi hilinenud aktiivsust vaid kiita. Iisraeli ja Palestiina problemaatika on sedavõrd keeruline ning kannatustnõudev, et iga vähegi tõsiseltvõetav katse Palestiina riigi loomiseks ja kindlustamiseks ning kestva rahu tagamiseks on vaid tervitatav.

Kindlasti on võimalused täna vähegi positiivsemateks arenguteks suuremad kui viimase kaheksa aasta jooksul. Tähtis on seegi, et Bushi tõugatud katse ei sumbuks ei Ühendriikide administratsioonivahetusse ega ka lääneriikide erimeelsustesse. Eriti oluline on nüüd ka Euroopa Liidu aktiivsem ja nähtavam tegevus regioonis.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
juhul, kui on tegemist vähegi tõsisema katsega, siis on hämmastav selle visiidi ajastus: president, kellest pigem üritatakse kodumaal käed puhtaks pühkida, ei saa midagi tõsisemat nõuda, kuna targem on ära oodata uus administratsioon. Rääkimata sellest, et niigi on tegemist tundliku teemaga ja tundliku teema käsitlemine valimiste ajal teeb aind asja hullemaks. s

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA