Iowa tegi Clintoni elu tuliseks

Eilne päev Iowas kinnitas siingi jagatud varasemat tõdemust - seekordsed USA presidendivalimised tulevad pinevad ja üllatusterohked. Hillary Clintoni põrumine ning Barack Obama veenvana tundunud võit lisab kampaaniale paraja annuse vürtsi. Sama kehtib ka Mitt Romney kaotusega Mike Huckabeele vabariiklaste leeris.

Poliitanalüütikud on muidugi võis. Ruumi igasugusteks kalkulatsioonideks on küllaga. Valimiste ajalugu pakub rikkalikult statistikat ja näiteid. Hillary lohutuseks meenutatakse, et Bill kaotas 1992. aastal samuti Iowas, kuid suutis hiljem võita. Veel eilsete arvamusküsitluste järgi juhtiski Hillary enamikes osariikides.

Igatahes peaks juba teisipäeval New Hampshire'is peetavad eelvalimised veidigi selgitama, mida seekordne Iowa tegelikult tähendas. Eriti huvitav on muidugi demokraatide Obama ja Clintoni vastasseis. Kuid ka Edwardsi tubli tulemus jätab talle lootuse.

Vabariiklaste seas on segadus veelgi suurem. New Hampshire'is peaks ennast näitama John McCain, kui ta tahab jääda tõsiseks kandidaadiks. 2000. aastal õnnestus tal seal Bushi võita. Sama kehtib ka Iowas täielikult varju jäänud Giuliani kohta, kes on panuse teinud suurtele osariikidele.

Kommentaarid

Klaus ütles …
"IF YOU CAN WIN THERE, YOU SHOULDN´T BE PRESIDENT", kirjutas sel puhul Johan Norberg. "Just keep in mind that the candidates who win today prove that they are presidential material only by pandering to special interests, especially when it comes to farming and ethanol subsidies."

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA