Ovaalkabinet ootab - ralli algab täna

Mõne tunni pärast teeb Iowa osariik otsa lahti pikale USA presidendirallile, mida juba ette on kuulutatud viimaste aastakümnete üheks põnevaimaks. Olgugi, et paljud eeldavad demokraatide võitu ning et Hillary Clinton on eilse London Times'i arvates "mõistuse valik", on selgusest asi veel päris kaugel.

Nii demokraatide kui vabariiklaste tippkandidaadid on viimaste küsitluste põhjal üpris võrdses heitluses. Ja ilmselt pakub Iowa oma üllatuse kindlasti. Kuid homme hommikuks meie aja järgi pole kindlasti veel peapretendendid selged.

Alles "superteisipäeva" järel 5. veebruaril, mil eelhääletus toimub 24 osariigis (sealhulgas New Yorgis ja Californias), võiks tipp-paar selgeks saada. Viimane eelvalimispäev on 20. mail Kentuckys ja Oregonis.

Võit Iowas ei tähenda veel pääsu Ovaalkabineti trepile, kuid meeleolu loob see kindlasti. Eriti tähtis on see nendele, keda praegu esiridades ei nähta. Pole välistatud, et Iowa tulemused võivad osasid kandidaate loobuma sundida.

Püüan siin blogis sellel suurel "rallil" silma peal hoida, sest USA valimised just praegu on eriti määravad rahvusvaheliste suhete tulevikku silmas pidades.

Kommentaarid

Sten Hankewitz ütles …
Vabariiklased: 1) Huckabee, 2) Romney, 3)-4)Thompson-McCain, 5) Paul, 6) Giuliani

Demokraadid: 1) Obama, 2) Edwards, 3) Clinton

Huckabee tegi tubli tulemuse ja ausalt öeldes ka Thompson, ei oleks realistlikult arvanud, et ta 3.-4. koha kanti tuleks.

Aga Jumal kaitseb Ameerikat ja maailma vähemalt praegu, kuna Hillary jäi alles kolmandaks, mis on talle kindlasti suht ootamatu tulemus. Aga mulle meeldib :)
Sten Hankewitz ütles …
Panen sulle siia enamvähem lõplikud tulemused ka, koos saadud häälte protsentidega :)

Vabariiklased:

1. Mike Huckabee (34%)
2. Mitt Romney (25%)
3.-4. Fred Thompson (13%)
3.-4. John McCain (13%)
5. Ron Paul (10%)
6. Rudy Giuliani (4%)
7. Duncan Hunter (1%)

Demokraadid:

1. Barack Obama (38%)
2. John Edwards (30%)
3. Hillary Clinton (29%)
4. Bill Richardson (2%)
5. Joe Biden (1%)
Olev ütles …
Huffington Postis nägin 2,5 kuud tagasi üht analüüsi millest selgus, et Hillary on ükskõik millisele vabariiklasele demokraatidest parim kottimise kandidaat, st et Hillary toetus jäi ikka vahemikku 46-49%. Olgu ta vastas kas üleriigiliselt tuntud kandidaat (McCain, Giuliani) või suhteliselt tundmatu Ron Paul. Seepärast paneb Hillary soosikuks arvamine mind üllatama, aga Eestis eriti sügavuti minevaid analüüse ei loeta...
Olev ütles …
Unustasin lingi oma arvustusele. Barack Obamat olen märksa ohtlikumaks pidanud, meenutab oma kõnedega vendade Kennedyte stiili, lihtsale inimesele see mõjub... võtmekõne Demokraatide Rahvuslikul Konvendil 2004. aastal. Pärast räägiti, et demokraadid valisid vale mehe tänase sõjardi teise ametiaja vältimiseks.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA