New Hampshire'i "fööniksid"

Eilsed eelvalimised New Hampshire'is pakkusid tõsiselt holliwoodliku lahenduse. Kui John McCaini võit vabariiklaste seas oli enam-vähem ennustatav (2000.aastal tegi ta sama), siis eksesidaami Hillary Clintoni lõpuspurt ning Barack Obama ülemängimine oli suureks üllatuseks.

Veel viimastel tundidel enne tulemuste teatavakssaamist rääkisid kõik analüütikud kui ühest suust, et Clintoni allajäämine (mis näis ilmsena viimaste küsitluste põhjal) ei tohiks käriseda suureks. Vastasel korral oleks tema edasine kampaania kindlasti vajanud olulist värskendamist.

Nüüd on Clinton "presidendirallis" kindlalt tagasi, olgugi, et ka eile sai Obama tegelikult ühe delegaadi rohkem. Hetkel on arvestuslikult Clintonil tagatud 183, Obamal 78 ja Edwardsil 52 delegaati võiduks vajaminevast 2025st häälest. Seega on kampaania alles päris alguses ning pärast eilset püsib demokraatide seas vähemalt paaris Clinton-Obama põnevus edasi.

Huvitav on see, mis siiski tõi Clintonile need vajalikud lisahääled. Kas see, et ta on võtnud Obamalt üle senise kampaania märksõna CHANGE või need pisarsed arvamusavaldused või midagi muud? Igatahes olid tema viimased esinemised selgelt närvilised ning eeskätt Obamat ründavad. Kindlasti mängis oma osa ka "graniitosariigi" iseseisvate valijate viimase hetke otsustamine.

Eks see viimane faktor andis taaskord võidu ka vabariiklaste grand old man'ile John McCainile. Mac is Back! - loodavad tema toetajad, kuid analüütikud McCainile siiski pikas rallis väga suuri panuseid ei tee. Pigem jälgitakse Romneyt, kes hetkel juhib ka delegaatide osas (30 vajaminevast 1191st), aga ka Huckabeed ning seni väga varjus olevat rahvuslike arvamusküsitluste liidrit Giulianit. Viimase tõsist avalööki oodatakse 29. jaanuaril Floridas.

Nüüd saavad kandidaadid pisut hinge tõmmata, sest järgmine valimispäev on tuleval teisipäeval Michiganis.

Kommentaarid

Sten Hankewitz ütles …
Nagu üks mu ameeriklasest vabariiklasest tuttav ütles: "Hillary cried and all the women fell for it."

Vabalt võib nii ka olla.
Marko Mihkelson ütles …
Eile õhtul küsisid mitmed analüütikud, et kas see oli teadlik või ikka siiras pisar:) Aga arvan minagi, et nii dramaatilise murrangu tõi vist see kuulsaks käiatud hetk - oh kui raske on olla poliitik!!
Anonüümne ütles …
aga reptiilid ju ei nuta,eksju?

lame nali, aga poliitikute puhul ei usuta siirust, ka viimast tuleb kasutada profiidi lõikamisel...
Anonüümne ütles …
Huckabee vastas täna küsimusele suhete kohta Venemaaga umbes nii et iga hinna eest tuleb hoida häid suhteid jne. Loodaks, et vabariiklastest võidab McCain ja demokraatidest Clinton.
Anonüümne ütles …
Kas mitte liiga kiirustatud postitus ? Kuna McCain tegi nö imelise tõusu ja Obama pidi pollide järgi saama tugeva edumaa NH-s kuid üllatuseks võitis Clinton - nö fööniksina nagu ka McCain võitis nö fööniksina, lisaks Ron Pauli´le hääled andud inimesed nägid pärast tulemustel Paulil null häält, eelmise vooru vabariiklaste tugev võitja Huckabee oli seekord alles kolmas ja Giuliani kui eelmise vooru outsider sai seekord pildile uuesti, siis tegelikult lähevad NH-s hääled üle lugemisele, a la Florida 2000. http://blog.wired.com/27bstroke6/2008/01/new-hampshire-t.html
Anonüümne ütles …
Miks New Hampshires tuleb nö fööniksite häälte üle lugemine - mõned näited http://www.bradblog.com/?p=5530
Anonüümne ütles …
New Hampshire "fööniksite" hääled tänaseks üle loetud, kuna Kucinich ja Howard protestisid tulemused, ja kohati kuni 15% erinevused häältes üle lugedes võrreldes esialgsega ;)
http://blog.wired.com/27bstroke6/2008/01/nh-recount-unco.html

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?