Obama suur võit jätab otsad lahti

Barack Obama mäekõrgune võit Lõuna Carolina eelvalimistel annab talle kindlasti hea löögipositsiooni enne 5. veebruari superteisipäeva. Pealahing tuleb tal teiseks jäänud ning üleriigilistes arvamusküsitlustes veel juhtiva Hillary Clintoniga. John Edwards on oma eilse kolmanda kohaga koduosariigis aga mängust väljas.

Obama sai eile 55, Clinton 27 ning Edwards kõigest 15 protsenti häältest. Seejuures võitis Obama koguni neli viiendikku afroameeriklaste häältest. Kui siia panna juurde varasem võit Iowa üleni valges osariigis, siis on noorel senaatoril kindlasti vägagi lootustandev positsioon Clintoni vastu. Eilne võit annab ka meediaeelise Obamale.

Samas on aga siiani mängitud välja vaid tühine osa delegaatidest. 4049 delegaadist on tänaseks selgunud pisut üle kümnendiku, kusjuures Clintonil on olemas 230 ja Obamal 152 valijameest. Edwardsil siis 61.

Järgmine "etendus" peetaksegi superteisipäeval, kui eelvalimised või valimiskoosolekud toimuvad üle 20 osariigis. Clintonil on muidugi paremad võimalused sellistes suurtes osariikides kui New York, Florida, California, kuid Lõuna-Carolina tulemused jätavad veel kõik otsad lahti.

Kommentaarid

Unknown ütles …
Pigem ütleks, et Obama võit annab talle võimaluse superteisipäeval võita, sest kui vaadata arvamusküsitlusi, siis kõikides 5. veebruari osariikides juhib Clinton ning mõnedes osariikides isegi 20-30 protsendiga. Seda võimendab veelgi enam asjaolu, et Clintoni kampaania-meeskond on suurem ning paremini organiseeritud kui Obama oma, mis mängib eriti olulist rolli, kuna valimised toimuvad niivõrd paljudes kohtades korraga.
nn meediaeelis või momentum, mis Illinoisi senaatoril nüüd peaks olema ei ole samas praegustel valimistel olulist rolli mänginud. Meentutada saab siin vabariiklaste seinist eelvalimiste külgu või ka seda, kuidas vaatamata tohutule meediakajastusele Obama siiski kaotas New Hampshire`s.
Veelgi enam, Lõuna Carolinas võitis Obama just afro-ameeriklaste häältega, sest ülejäänud gruppides sai umbes 25% häältest. Järgnevates osariikides ei ole aga afro-ameeriklaste hääl sedavõrd suure kaaluga. Üheksi järgnevas osariigis ei ole pooled demokraadid mustanahalised.
Selle kõige kõrval loodan ise, et Obama siiski võidab, sest olgem ausad - Clinton on igav ning tema võidu korral tekiks olukord, kus potentsiaalselt oleks 7 ametiaega järjest võimul Bush või demokraat. Räägime veel kõigi võimaluste maast kui presidentiks saamiseks tundub, et tuleb kuuluda teatud perekonda.
Teatud lootust selleks muidugi värske võit annab ning lisaks veel aitab kindlasti kaasa Kennedy ning mitmete teiste mõjukate demokraatide toetus (räägitakse ju isegi võimalikust Al Gore toetusest, mis ilmselt jääb küll natuke ulmevaldkonda)
Ehk lühidalt - it ain`t over until the fat lady sings.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA