FSB kaitseb Venemaad demokraatia eest

Venemaa presidendi Vladimir Putini esinemist FSB kolleegiumil saab tõlgendada kui vastuluure suunamist võitlusele demokraatia ning kodanikuvabaduste vastu. Lahkuva riigipea meelest peab FSB seisma selle eest, et piiritagused jõud ei sekkuks Venemaa siseasjadesse ning eriti valimistulemuste korrigeerimisse.

Iseenesest on ju Putini loogika puhas. Nii nagu iga suveräänne riik nii ka Venemaa peab kaitsma oma rahvuslikke huve ning julgeolekut. Siia kuulub ka vastuluure tegevus. Kuid siia kuuluvad ka seosed ning kohustused, mida riik on võtnud ühe või teise rahvusvahelise organisatsiooni ees.

Venemaa kuulub juba enam kui kümme aastat Euroopa Nõukogusse, mis on seatud edendama ja kaitsma demokraatia ning õigusriigi põhimõtteid oma liikmesmaades. Seejuures on uuemad või demokraatia juurutamisel aeglasemad liikmesriigid, sealhulgas Venemaa, võetud järelvalve alla. Teiste sõnadega viitab see asjaolule, et riik pole liitumisel Euroopa Nõukoguga võetud kohustusi suutnud veel täiel määral täita.

Venemaal on Euroopa Nõukogu liikmena täitmata suurem osa 1996. aastal võetud kohustustest. Samas on aga toormehindade tõusust ajendatud ambitsioonikuse kasvuga Venemaa kippumas ise kehtestama oma mängureegleid. Sealhulgas siis ka selles osas, mis puudutab demokraatiast, valimisvabadusest ning tervikuna õigusriigist arusaamist.

Pärast Riigiduuma viimaseid valimisi soovitasid nii Euroopa Nõukogu kui OSCE Parlamentaarse Assamblee vaatlejad arvestada nende märkusi ning seoses presidendivalimistega võimaldada tavakohast rahvusvahelist vaatlusmissiooni. Tänaseks on ilmne, et Moskva mitte üksnes ei kuulanud neid soovitusi, vaid püüab agressiivselt vastu seista igale kriitilisele märkusele.

Tänaseks pole üldse kindel, kas Venemaa presidendivalimistel rahvusvahelised vaatlejad osalevad. Igatahes on OSCE professionaalne vaatlusmissioon taas välistatud, sest Venemaa lubab rahvusvahelisi vaatlejaid riiki üksnes kolm päeva enne presidendivalimiste toimumist - 28. veebruaril.

Kogu selle keelamise, hirmutamise ning ähvardamise juures kerkib paratamatult küsimus - kui Putin peab sedavõrd vajalikuks kaitsta oma rahvast demokraatia ja vaba maailma mõjutuste eest, kas see ei tähenda siiski mitte hirmu iseenda rahva ees. Et kui nendele anda vabadus, kas nad siis ikka mind armastavad ja tagasi valivad?

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA