McCaini imeline esiletõus

Pean tunnistama oma väikest eksimust. Mõned päevad tagasi arvasin, et hoolimata New Hampshire'i eelvalimiste võidule ei suuda John McCain vabariiklaste tihedas konkurentsis esiritta jõuda. Viimase üleriikliku küsitluse kohaselt on McCain aga vabariiklaste seas ülivõimsaks liidriks tõusnud.

Kui detsembri küsitlus andis talle 13 protsendiga neljanda koha, siis nüüdne 34 toetusprotsenti on üle kolmandiku rohkem kui teisel kohal oleval Mike Huckabeel (21%). Senine vabariiklaste suursoosik Rudy Giualiani on 18 protsendiga kolmas. Tõsi, tema peaks oma kaardid lauda lööma alles 29. jaanuaril Florida eelvalimistel.

Igatahes on McCain saavutanud praegu Giuliani ees ülekaalu ka selles, et just teda näevad valijad kõige reaalsema vabariiklaste kandidaadina. Kui oktoobris pidasid vaid 13 protsenti McCaini võimalikuks lõppkandidaadiks, siis nüüd juba 45 protsenti. Mida teeb New Hampshire!

Juba teisipäeval Michiganis ning veidi hiljem South Carolinas on McCainil ees põhimõtteline liidritest. Kui ta suudab ka seal võita, siis pole välistatud ka ilmselt hea esinemine "superteisipäeval" 5. veebruaril. Kuid selleks peaks McCain suutma kasvatada ka kampaaniaks rahakotti. Selle poolest jääb ta oma konkurentidele kõvasti alla.

Mis puutub demokraate, siis ka siin on New Hampshire tugevasti mõju avaldanud. Hillary Clinton on peaaegu poolte arvates kindel lõppkandidaat, samal ajal kui Barack Obamat näeb lõppkandidaadina 34 protsenti.

Aga nii või teisiti, midagi pole veel lõplikult selge.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?