Mida tehti serblastega Moskvas?

Viimase blogiloo jätkuks tahaksin anda paar lugemisviidet sellest, kuidas Serbia president ja peaminister käisid eile Moskvas oma riiklikku naftakompaniid müümas. Nagu eelnevalt juba arvasin, tähendas eilne päev otsati Serbia vaikset alistumist Venemaale. Teisalt aga Moskva järjekordset õppetundi Euroopa Liidule.

Ajaleht Kommersant kirjeldab päris värvikalt Kremlis toimunut, viidates ka sellele, et Venemaa ostis enamusosaluse ilma konkursita ning sisuliselt võileivahinnaga. Kui kompanii NIS turuväärtuseks on erinevatel hinnangutel arvatud 2 kuni 6 miljardit eurot, siis Gazpromnaftal õnnestus eelprotokolli kohaselt 51 % osalus saada 400 miljoni euro eest. Lisaks on kohustus investeerida viie aasta jooksul 500 miljonit eurot. Vastutasuks on aga Gazpromnaftal monopoolne õigus naftaekspordile.

Lisaks Serbia naftatööstuse monopoliseerimisele liitis Venemaa Serbia gaasijuhtme South Stream haruga. Mööda Serbia territooriumi hakkab kulgema 10 miljardit kuupeemtrit aastas läbilaskva torujuhtme 400kilomeetrine lõik. Samuti ehitatakse Serbiasse maa-alune gaasihoidla. Kogu selle energialeppe üldmaksumuseks hinnatakse 2 miljardit eurot.

Serbia president Boris Tadic, kelle valimisüritus see eile Moskvas suuresti oli, tunnistas avalikult, et Venemaa on olnud Belgradile väga oluliseks liitlaseks Kosovo küsimuses. President Putin tunnustas aga omakorda mõningaid Euroopa Liidu liikmesriike, kes julgelt ei hoolivat "blokimõtlemisest".

Nii või teisiti keskendub nüüdsest tähelepanu 3. veebruarile, mil Serbias leiab aset presidendivalimiste teine voor. Moskva näib panustavat senisele presidendile Tadicile, kuid heaks juhuks kindlustatakse ennast ka esimese vooru võitja - Tomislav Nikolici suhtes. Viimane väisab Moskvat tuleval nädalal.

Lisaks sellele on 3. veebruar päramine tärmin, millest jäävad vaid loetud päevad Kosovo iseseisvuse väljakuulutamiseni. Vähemalt nii on Pristinas mõista antud.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA