Evelyn Sepp on SRÜst kriitilisem

Pühapäevast Eesti ajakirjandust jälgides võis jääda mulje, et head kolleegid Riigikogust on Gruusias pööranud tõsiselt tülli küsimuses - kas erakorralised presidendivalimised olid ikka vabad ja demokraatlikud.

Eriti kummastavad olid Evelyn Sepa mõtted, kui meenutada tema varasemaid kiitvaid avaldusi näiteks Kasahstani valimiste kohta. Isegi SRÜ vaatlusmissioon oli keskerakondlasest Sepast leebem.

Aga loodetavasti vahetud emotsioonid hajuvad ning ruumi jääb ka pisut asjalikumaks analüüsiks. Aga seda vajab ennekõike Gruusia ise. OSCE rahvusvahelise vaatlusmissiooni esialgne aruanne tunnustab fakti, et esimest korda Gruusia lähiajaloos suudeti tõsine poliitiline kriis lahendada demokraatlike vahenditega. Valimised vastasid enamikele demokraatlikele standarditele, ütleb aruanne. Samas viidatakse tervele reale puudustele, millega Gruusia võimudel tuleb kiiremas korras tegeleda.

Suure tõenäosusega lõpevad valimised ikkagi esimese vooruga, sest Mihhail Saakašvili kipub saama veidi üle 50 protsendi häältest. Kuigi võit peaks olema käeulatuses, peaks Saakašvili mõtlema mitte iseenda võimu, vaid Gruusia demokraatia tugevdamisele. Sisuliselt on senine administratsioon saanud värskendatud mandaadi reformide jätkamiseks Gruusias ning eelolev aasta saab siin olema eriti tähtis.

Sama oluline, kui Saakašvili uus tulemine, on ka opositsiooni edaspidine käitumine. Kui suudetakse hoiduda provokatiivsest tänavapoliitikast ning kanaliseerida oma jõupingutused näiteks eelseisvatele parlamendivalimistele, oleks see veel üks panus Gruusia demokraatia tugevdamisse.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Saakašvili pole iseloomult kompromissialdis, st demokraat. Kui lääne survet poleks, valitseks ta omatahtsi. Opositsiooni segadused tegelt sobisid S.-le vägagi hästi: nüüd nõuab rahvas "kõva kätt" ja seda viimast rakendaks S. südamest.

Kõik need demokraatia-jutud on lääne soovmõtted, ei enamat.
Vali Dool ütles …
Mulle meeldib inglise keelne väljend "The fact that you are paranoid doesnt mean that they arent after you". Ehk siis Sepaplika tuntud konspiratsiooniteooriatelembus ei tähenda ilmtingimata, et ta ei sattunud valimispunkti kus ka tegelikult midagi halvasti oli. Siiski nagu ma aru olen saanud, on vaatlejate koondandmetest selgunud, et valimised olid siiski ausad.
Anonüümne ütles …
Sepa blogis kirjapandut tsiteerisid eile rõõmsasti kõigi vene telekanalite uudistesaated. Vaevalt prl Sepp küll omal initsiatiivil need read kirja pani, tellimus tuli vast ikka nende sõbererakonnalt teispool idapiiri.
Anonüümne ütles …
Evelyn Sepp võib olla kriitilisem, aga see ei tähenda, et ta ei räägiks tõde.

Esiteks kirjeldab ta oma silmadega nähtut, mida ei lugupeetud blogipidaja ega ükski teine allikas ümber ei lükka, vaid harjunud kombel tulistab sõnumitoojat.

Teiseks on tema arvamus oluliselt sõltumatum kui selle partei oma, kelle liider tegutseb Šaakasvili nõunikuna ning laiemas mastaabis sama isanda huvides, kes Šaakasviligi pukki pani.
Marko Mihkelson ütles …
Kurjale anonüümile: Eesti on vaba riik, kus sõnavabadus kehtib kõigile. Ka nendele, kes arvavad, et prl Sepa sellised avaldused pole eriti kontekstikohased. Olen ise korduvalt käinud erinevaid valimisi vaatlemas ja tean, et mõne jaoskonna vaatlemisest ei saa teha üldistavaid järeldusi. Viimase tegemise tasand on eeskätt vaatlusmissioon tervikuna. Sellele leiad viite blogiloost. Head lugemist ja vähem nõmedat tigetsemist:)
Anonüümne ütles …
Kui Evelyn Sepp nägi oma silmaga valimistel vaatlejana rikkumisi, siis kas ta oleks "kontekstikohasena" pidanud need raporteerimata jätma, et pilti mitte rikkuda?

Pidagem meeles, et tõsiseid rikkumisi nägi ka ülejäänud OSCE missioon, olgugi et selle raportit tutvustatakse Eesti meedias kui linnulaulu ja hoosiannat Šaakasvilile.

Minu meeles ei pea valimiste välisvaatlejad käituma lemmikkandidaadi ergutustüdrukutena , vaid neil on teistsugune töö teha. Selleks on mitte enda partei jaoks kõige sobivama kandidaadi igatine toetamine, vaid demokraatia ja ausa valiku tagamine.
Anonüümne ütles …
P.S. Mida arvate aususest ja võrdsetest võimalustest valimiskampaania pidamisel, eriolukorras, tsensuuri all ja ennetähtaegselt väljakuulutatud valimiste juures. Kui ma õigesti mäletan, siis Venemaa juures kritiseeriti just eelkõige ebavõrdset kohtlemist meedia poolt. Kas suletud ja puruks pekstud telejaamade üle avaldate vaid kahetsust ning ignoreerite neid "pisirikkumisi"?

Võib-olla loete ise ka seda OSCE raportit:
"In the four weeks preceding the election, public TV devoted 27 per cent of its political and election
prime-time news coverage to activities of Mr. Saakashvili, of which 98 per cent was positive or
neutral.... Two nationwide private TV channels, Rustavi 2 and Mze, showed clear support for Mr. Saakashvili
and provided him with substantial prime-time news coverage. For example, Rustavi 2, Mze and
public TV broadcast live a 28-minute prime-time news item about a meeting of Mr. Saakashvili
with teachers in Tbilisi. Other candidates did not receive such substantial coverage of their
campaign events. In addition, no other candidate had a chance to directly address the citizens with a televised New Year greeting, which was broadcast by all three channels." Jne.

ps: Iseenesest ma täiesti pooldan Mihhail Šaakasvili poliitilist kurssi, aga olen vastu manipulatsioonile, silmakirjatsemisele ning eesmärk-pühendab-abinõu tüüpi käitumisele tema võimu mittedemokraatlikul legitimiseerimisel.
michelek ütles …
Mis Evelyn Seppa puutub, siis tegelikult ta käis küll Gruusias. Ja valimisi jälgimas käis ka. Ainult et need olid kohaliku külanõukogu esimehe valimised, mis olid juba palju varem välja kuulutatud ja toimusid kultuurimaja teises tiivas.
Nüüd on Evelyn ainus, kes Mervaulli asulas demokraatia lippu kaitseb.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?