Globaalne ohutsoon

Tänane mustavõitu päev Aasia ja Euroopa rahaturgudel on parajaks ohumärgiks globaalse majandussurutise võimalikkusest. Üksi Londoni fuutsi (FTS) kaotas täna 84 miljardit naela. Üleüldise närvilisuse põhjustajaks on jagatud arvamuse kohaselt USA majanduse negatiivne väljavaade.

Vaatamata president Bushi läinudnädalasele katsele sisendada turgudele positiivset tegusust jäi murrang saabumata. Kindlasti oleks ehk liialdus üleilmsest kriisist rääkida, kuid sellist närvilisust pole turgudel olnud viimased seitse aastat. Siis oli raputajaks terrorism, nüüd kipuvad põhjused olema sügavamad.

Me ei tohiks kindlasti lasta ennast mõjutada hetkeemotsioonidest. Paanikaks pole ju põhjust. Samas ma siiski arvan, et konservatiivsem ning kaalutletum hoiak iseenda ja riigi kulutuste suhtes on praegu tark otsus. Seepärast kõlavad pisut võltsilt või õõnsalt need jutud, et Eesti majandusel pole häda midagi ning et mujal toimuv meid justkui ei mõjutaks. Seda viimast võib julgelt nimetada poliitiliseks populismiks.

Kuid pole halba ilma heata. Kartused majanduse jahtumise ning nõudluse vähenemise osas on viimastel päevadel langetanud näiteks toornafta hinda 11 protsendi võrra. Eile maksis naftabarrel alla 88 dollari.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA