Tähtsad valimised USAs ja Euroopas

USA presidendivalimiste eelralli on jõudmas peagi oma pinge haripunkti. Eilsed hääletused Nevadas ja South Carolinas andsid taaskord vaid põnevust kasvatavad tulemused. Nevada koosolekutel olid edukad demokraatidest Hillary Clinton ja vabariiklastest Mitt Romney. South Carolina vabariiklaste eelvalimisel oli aga edukas John McCain.

Demokraatidel peetakse järgmine valimislahing 26. jaanuaril South Carolinas, mis on otsati kahetähenduslik. Kui John Edwards kaotab ka seal, on tema ralli kohe kindlasti läbi. Analüütikute lemmik South Carolinas Barack Obama peab seal aga kindlasti võitma, et säilitada superteisipäevaks hea löögipositsioon. Clinton seevastu on olnud peale New Hampshire'i võitu heas hoos ning hoiab endiselt üleriigilist juhtpositsiooni. Demokraatide leeris peaks kõik selgeks saama 5. veebruaril.

Vabariiklastel on nüüd järgmine etteaste 29. jaanuaril häälterikkas Floridas. See saab olema take-or-leave situatsioon Rudy Giulianile, kes ka eile põrus täiega. Hetkel on Florida küsitlustes ees McCain ning eks eilne võit South Carolinas lisab tema toetajatesse vaid enesekindlust. Kuid vaatamata sellele on vabariiklaste seis endiselt palju lahtisem kui demokraatidel. Samas arvan, et ka siin tõuseb selgem liider esile supreteisipäeval, 5. veebruaril.

Kuid tänane päev on valimiste poolest oluline ka siin Euroopas. Serbias peetavad presidendivalimised, mis tõenäoliselt päädivad teise vooruga, on olnud üheks oodatud tähiseks Kosovo iseseisvuse väljakuulutamisel. Ükski kahest peakandidaadist, ei Lääne poole hoidev Boris Tadic ega rahvuslikku isolatsionismi pooldav Tomislav Nikolic ei nõustu Kosovo iseseisvumisega. Ometi tähendaks Tadici tagasivalimine vähemalt teoreetiliselt valutumat Serbia kaasamist Euroopa Liidu kursile.

Teises Euroopa nurgas, Georgias astub täna aga ametisse vastselt tagasivalitud president Mihhail Saakašvili. Kui ta tahab lõplikult õnnestuda, siis järgmised pool aastat kuni aasta saavad olema üliolulised. See tähendab korraga nii parlamendivalimiste kaudu sisepoliitilise tasakaalu saavutamist ning reformipoliitika jätkamist. Arvestades äsjast tugevat mandaati NATOga liitumiseks on ülioluline seda kurssi ka hoida. Bukaresti tippkohtumine ei tohiks Tbilisi käsitluses saada mitte lõpp-, vaid alguspunktiks.

Kommentaarid

nikitheone ütles …
Kellele siis kuulub sinu eelistus?
Marko Mihkelson ütles …
Minu eelistus, kui selliselt üldse hinnangut anda, kuulub John McCainile. Viitasin sellele ka ühes oma varasemas loos.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA