Pullide spermapangast tootjate muredeni

Kas te olete kunagi näinud tõupulli spermapanka täiendamas või paitanud miljonikroonise pulli koonu? Õigupoolest, miks peaksitegi. Aga tegemist on omamoodi unikaalse kogemusega. Vähemalt Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu Kehtnas on välja arendanud rahvusvaheliselt konkurentsivõimelise keskuse, kus aastas toodetakse kaugelt üle 400 tuhande "spermakõrre". Lisaks kodumaistele piima- ja lihakarja kasvatajatele on huvi tuntud ka piiri tagant.

Kui nüüd selle jutu peale te ehk äkki küsite - ega siinkirjutaja pole pehmelt öeldes sattunud kergesse segadusse, siis te eksite. Tegelikult oli tunniajaline kohtumine pullide aretuskeskuses vaid üheks peatuseks minu tänasel ringkäigul oma valimisringkonnas Raplamaal. Seda koos põllumajandusminister Helir-Valdor Seederiga.

Lisaks oma poliitilistele peateemadele hoian ennast arusaadavalt pidevalt kursis Harju- ja Raplamaa probleemidega, et siinse rahva ühe esindajana Riigikogu töös nende huve kaitsta. Sellepärast oli tänane kohtumine Rapla maavalitsuses ning tutvumine mitmete põllumajandusettevõtetega väga informatiivseks lisandiks sektoris valitseva hetkeseisu ja probleemide paremaks mõistmiseks.

Minister Seeder sai kirja terve rea küsimusi, mille lahendamisele või selgitamisele ta kindlasti kaasa aitab. Samas tajusime mitmel kohtumisel, et tihti ei sõltu ettevõtte käekäik mitte üksnes efektiivsest tootmisest, vaid ka riigi infrastruktuuri eelistustest või maailmaturu mõjuritest.

Ja muidugi mis seal salata, väiketootmine on palju karmimas olelusvõitluses ning ega tulevik siin ei kipu tooma ka leevendust. Väljapääsu pakub kas tootmistegevuse mitmekesistamine või mahtude kasvatamine, seda ka ühistute kaudu. Mitmeid häid näiteid, nagu näiteks Kalle Hamburgi tegevus kartulikasvatuses, kogesime ka täna.

Legendaarne arvamus sellest, et Mart Laar on justkui süüdi põllumajanduse hävitamises, ei leidnud tänagi kinnitust. Hakka või kahtlema Laari võimetes:)

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
kusjuures maainimeste juures on see seisukoht, et laar põllumajanduse hävitas, ikkagi äärmiselt popp. Eriti nende juures, kes nõuka ajal tegutsesid kas edukates kolhoosides-sovhoosides, või omal käel müüsid põllumajandustoodangut vene turule-haltuurana loomulikult.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA