Euroopa kolleegidega Ljubljanas

Euroopa Liidu liikmesriikide rahvusparlamentide Euroopa Liidu asjade komisjoni esimeeste kohtumisi peetakse traditsiooniliselt kaks korda aastas. Et sellel kevadel on Sloveenia eesistumine, siis kohtusime täna siin Ljubljanas.

Üldjuhul on sarnased kohtumised pisut enam kui poolepäevased, millel sisuks on informatsiooni vahetamine seoses Euroopa Liidu küsimuste menetlemisega rahvusvparlamentides. Midagi üllatavat polnud ka seekord. Murelikumad olid need, kelle parlamentidel on vähem sõnaõigust valitsuste Euroopa alase tegevuse järelvalves.

Eesti kuulub kindlalt nende hulka (peamiselt siis Balti-Põhjala nurk), kus parlamendi teadlikkus ning osavõtlikkus Euroopa küsimuste rahvuslikul menetlemisel on võrreldes enamike teistega väga heal tasemel.

Sarnastelt aruteludelt jääb sageli mulje, et paljud Euroopa niiöelda parlamentaarsed probleemid pole seotud mitte niivõrd Euroopa Komisjoni "ükskõiksusega", kuivõrd ikka liikmesriikide endi väga erineva menetlusprotseduuriga.

Seepärast polnud ka Euroopa Komisjoni asepresidendil Franco Frattinil täna pakkuda mingit imerohtu, kuidas parandada komisjoni ja rahvusparlamentide suhteid nii, et kõik õnnelikud oleksid.

Sellised kohtumised, nagu täna, pakuvad alati väga head võimalust kolleegidega kuluaarivestlusteks ning ühiste plaanide tegemiseks. Nii õnnestuski täna näiteks kokku leppida Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni visiidid Prantsusmaale ja Rootsi. Mõlemal juhul on tegemist tulevasse troikasse kuuluvate eesistujatega (lisaks veel Tšehhi), mistõttu on oluline nende plaanidest ja tegevustest võimalikult varakult teadlik olla. Ja mitte ainult.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA