"Impeeriumi surm. Bütsantsi õppetund"

Viimasel paaril nädalal on Venemaal suure meediatormi põhjustanud president Putini ihuvaimuliku, Moskvas Lubjankal asuva Sretenski kloostri juhi isa Tihhoni (pildil) vändatud film "Impeeriumi surm. Bütsantsi kogemus".

See 70minutiline dokumentaalfilm (vaadake filmi siit) on väga mõjuv, kui mitte tunda ajalugu. Sisuliselt annab film põneva võtme mõistmaks tänase Venemaa eliidi tegutsemise motiive ning põhjendatust.

Esiteks tuleb silmas pidada, et 49aastane isa Tihhon (kodanikunimega Georgi Ševkunov) on juba 1990. aastast tuntud kui üks Vene õigeusu "ortodoksemaid" vaimulikke, kelle mõjuvõim on kasvanud seoses tema lähedusega KGB kindralkonnale.

Tema kirjutised ning eriti ilmekalt ka siin osutatud film viitavad sellele, kust võrsub patoloogiline läänevihkamine. Film on sedavõrd märgiline, et nõuab põhjalikku sisuanalüüsi. Kuna mul hetkel on kiire lennuki peale, siis võtan teema uuesti kirjutada juba pisut hiljem. Aga seniks vaadake seda filmi!

Kommentaarid

KT ütles …
http://rutube.ru/tracks/456189.html?v=4d39e7debd8e9b7aa633fe362415f9a0

analüüsi alustuseks (või asemel) soovitan vaadata seda jutusaadet "nacional'nõi interes, kus sama filmi lahatakse"
Anonüümne ütles …
Vaatasin filmi. Mida järgmiseks? Kui taolist "ajaloolist tõde" on ju varemgi raamatutena avaldatud, siis televisioon viib taolise mõtlemise massideni. Ja VVP ütlus, et "küllap jõin ajaloo loengu ajal liiga palju õlut" saab riikliku õppeprogrammi aluseks? Vene impeerium ei vaja ajalugu ega teadmisi vaid ülistamist.
Telesaate seltskonnas oli vaid üks enam-vähem kaine tegelane. Tõepoolest - venelased istuvad pidevalt samasse lompi. Nende valitsejad on läbi aegade tapnud peamiselt oma rahvast. Aga rahvas ise tegeleb tapmiste õigustamisega. Tegemist on läbi põlvkondade kroonilist alaväärsust põdeva rahvaga. Ja ilmselt sellest tulenevalt on vajadus ajalugu väänata Vene "ajaloolastel" vägagi veres. Oma koolipõlves tuli ju lisaks NLKP ajaloole, teaduslikule kommunismile ja muule sellisele jamale kirjutada eksamil Brezhnevi surematute teoste "Väike maa" ja "Taassünd" tähtsusest kogu progressiivsele inimkonnale. Kogu see hüsteeriline propaganda tundus juba siis koomilise sürrina. Aga teadurid kirjutasid tõsiste nägudega artikleid ja uurimusi. Vene ajaloolased võivad ju kaamera ees hõisata, et nad on olnud kogu aeg õigeusklikud ja samal ajal on nad vajadusel käsukorras kiitma ja selgitama Brezhnevi idiootlikku jampsi.
Viimasel ajal on olnud taas arvamusartiklites juttu sellest, et Eesti ja Vene ajaloolased peaksid ühiselt lähiajaloo sündmusi arutama. Kellega?
Anonüümne ütles …
Ei mina aru saa, et selles filmis midagi väga erilist oleks. Tavaline ajupesu, ainult selle vahega, et selle peale on palju raha kulutatud ja tehtud pikk nn dokumentaalfilm. Peaosatäitja ei mõju ka eriti usutavalt, peab veel vaimuliku rolli õppima :)

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?