Kosovo tunnustamiseks on aeg küps

Ma ei näe mingit põhjust, miks peaks Eesti valitsus Kosovo iseseisvuse tunnustamisega veel terve nädala viivitama. Aeg selleks on tõesti igati küps ning Riigikogu homsel välispoliitika arutelul oleks välisministril väga kohane ka sellest otsusest teatada.

Eesti välispoliitika vajab päris kindlalt selgemat hoiakut ning ka kindlamas vormis tegutsemist. Meie valitsus on oma eelarutelu pidanud ning Riigikogu väliskomisjon ja Euroopa Liidu asjade komisjon on Kosovo teemal viimastel kuudel korduvalt koos istunud. Seejuures on komisjoni liikmete hoiak olnud Kosovo võimalikku iseseisvuse tunnustamist pooldav. Seega formaalne lõppsõna on nüüd vaid valitsusel.

Ja Eestile kaasaelajaid on Kosovos päris palju. Tänagi leidsin sellise huvitava viite blogimaailmast. Juba mitmeid aastaid oma blogi pidav Kushtrim Xhakli kirjutas eile Pristinas sõna-sõnalt järgmist:

"I’m confident about the future because we have many young people; more than 50% of the country is under 35. They generally speak English, because we’ve lived eight years under the mandate of the UN, and they’re well trained in the domain of new technologies and the internet - 23% of Albanians have Internet access and development is quick. So Albania is an ideal place for industries to use for some of their activities. That’s what happened in Estonia, which became quite powerful in the new-technology domain after its independence. We can do that too."

Kushtrim on oma blogis juba ennetavalt märkinud, et Kosovo iseseisvust on tunnustanud ka Eesti. Loodetavasti saab ta homme ka tegeliku uudise avaldada.

Kommentaarid

nikitheone ütles …
Jätaks siin kõrvale küsimuse, et kas meil on vaja veel ühte "Albaaniat", ja küsiks, et kas on meil vaja Kosovot? See võib tunduda väga isekas, aga nagu teada hakkab Kosovot üles ehitama (ja ka pmst üleval pidama) nii NATO rahuvalvejõud kui ja EL projekt, kuhu mõlemasse ka Eesti kuulub. Meie, maksumaksjate, raha eest hakatakse üles ehitama Kosovot.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA