Vähemusvalitsus tõstab parlamendi rolli

Kõige vähem, mida Eesti täna vajab, on poliitikute lühinägelik sõnasõda. Üheks selliseks näiteks oli tänahommikuse Terevisiooni intervjuu, kus räägiti kõigest muust kui täna Eestile tähtsatest otsustest. Olukord majanduses on sedavõrd keeruline, et õigete otsuste tegemiseks pragusel raskel hetkel tuleb unustada erimeelsused ning lähtuda riigi huvidest. Vastasel juhul oleme kõik koos kaotajad.

IRLi eilne volikogu pööras tähelepanu just nendele otsustele, mida on vajalik teha eelarve tasakaalustamiseks ning töökohtade säilitamiseks ja uute loomiseks. Viimaste majandusnäitajate põhjal vajab selle aasta eelarve vähemalt 6,5 miljardi krooni suurust kärpimist. Kahjuks pole siiani meie partnerite seas olnud täit arusaamist sellest, et tühjad lubadused ning "punased jooned" tuleb unustada.

Ma tahaksin meelde tuletada sõnasõja pidajatele, et IRL pööras juba aastapäevad tagasi tähelepanu eelarve kärpimise vajadusele. Kahjuks ei uskunud meie partnerid siis olukorra tõsidust ning nii on veeretatud otsuste tegemist üha edasi. Samas oleme kõik kaotanud aega ja raha.

Kuid täna pole veel kõik kadunud. Meil on aega kuni 1. juulini vajalike otsuste tegemiseks ning nendele parlamendis heakskiidu saamiseks. Vähemusvalitsus pole Eestis mingi uusleiutis. Ka varasematel keerulistel aegadel on nii hakkama saadud. Saame ka nüüd. Kindlasti tõstab uus olukord parlamendi rolli, mida oli meie demokraatia tugevdamisele juba ammu vaja.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
teie populaarus kannatab kõvasti tänu sellele, et uut koalistiooni ei moodustatud. Koalitsioon on märk stabiilsusest. Seda prageu pole. Keerate vinti üle nagu alati.
mõtlen ümberhääletada. pragmaatilisust peab ka ikka olema võimul olles.
Anonüümne ütles …
Suured sõnad, ei midagi muud.

See IRL mängimine ajab oksele. Lubatakse tasakaalu, aga poliitmängudes tehakse kõikvõimalik, et asi balansist välja viia.

Karta on, et eurovalimistel teeb rahvas IRL-le seda, mida ta tegi viimastel eurokatel Res Publicale.
Anonüümne ütles …
Mõni konkreetne mõte ehk, kuidas olukorda leevendada?
IRL on oma ideoloogiasse kivistunud, sarnaselt teistele erakondadele ega suuda mingeid tõsiseltvõetavaid lahendusi pakkuda. See on meie valimisseaduse tekitatud olukord, mis muudab erakonnad klannideks ja välistab terve konkurentsi. Võimalik, muidugi, et meil polegi ajupotentsiaali rohkemaks - millegipärast ei suutnud Isamaa leida ühtki mõistlikku esimeest peale Laari ja tema "parim enne" paistab möödas olevat. Kahjuks on see nõnda ka teiste erakondadega.
Ja minu mälu järgi oli ainuke IRL tegelane, kes aasta tagasi hädakella lõi Taavi Veskimägi. Loomulikult ei võetud teda kuulda, sest ülejäänud IRL tegelased nautisid märga unenägu majandustõusu jätkumisest.

Tõnu
P.S. Mul heameel, et lõpuks midagi ka kodumaistel teemadel kirjutasid:)
Anonüümne ütles …
Mulle kull meeldib, et votate sona ka nendel teemadel, mis jaavad Eestist nivalt valjapoole. tegelikult oleme koik seotud omavahel.
Samuti austan ka Mart Laari.
Aga kahju on jah, et koalitsiooni pole...kui aus olla siis ma absoluutselt majandusest ei jaga, nii et ei oska hinnata seda Rahvaliiduga mitte koostoo tegemise otsust.
Anonüümne ütles …
Tõnuga paljuski nõus.

Ja tõsiselt on kõrini nendest Laari "ussitamistest".

Ja Veskimäega on tõesti see häda, et ta kurivaim kipub asju õigesti hindama. Tavaliselt ainsana. Nii varem kui ka praegu. Ja siis veel ütleb välja ka seda, mida mõtleb. On ikka tõbras.

Küllap seepärast ta erakonnas nii marginaliseeritud ongi. Sest milleks Eestile adekvaatsed hinnangud ja targad otsused? Palju etem on ju "suur riigimehelikkus", mida Laar endiselt väga edukalt etendab.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?