Täienduseks virtuaalmuuseumile

Mõned päevad tagasi avati internetis kommunismiohvrite virtuaalmuuseum. Tegemist on aastatepikkuse töö tulemusega, mis rajab väga olulise aluse enam kui 100 miljonit inimelu nõudnud kuritegude paremaks rahvusvaheliseks teadvustamiseks.

Nagu ühele virtuaalkeskkonnale kohane on kindlasti ka "Kommunismi globaalmuuseum" pidevas täienemises. Kui avada täna näiteks Eesti rahvuslik osa, siis leiab sealt veel veidi hõreda ülevaate ning faktoloogia kommunismi kuritegudest meil.

Tahaksin teha vaid väikese viite võimalikule täiendusele. Kirjutasin Tartu ülikooli lõputööna 1993. aastal punasest terrorist Vabadussõja päevil. Väga hästi säilinud arhiiviallikate põhjal tegin kindlaks, et 1918. aasta novembri lõpust kuni 1919. aasa kevadeni tapsid kommunistid Eestis vähemalt 650 süütut inimest. Rakvere Palermo metsa või Tartu krediitkassa keldri tapatalgud on nendest ehk kõige tuntumad.

Igatahes on tegemist väga olulise ettevõtmisega, mis vajab kindlasti ka Eesti omapoolset sihikindlat panust. Mida rohkem teatakse miljoneid inimelusid nõudnud ning siiani karistamata jäänud inimsusevastastest kuritegudest, seda kindlam võib olla, et neid kunagi ei kordu.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?