Eurovalimised andsid Barrosole võimaluse

Seekordsed Euroopa Parlamendi valimised ei toonud kaasa suuri üllatusi. Nii nagu ennustati, võitsid valimised ülekaalukalt paremtsentristliku Euroopa Rahvapartei koosseisu kuuluvad erakonnad. Kõige enam kaotasid kohti sotsid ning liberaalid.

Seega võib kergemalt hingata Jose Manuel Barroso, kes konservatiivina võib nüüd kindlamalt loota Euroopa Komisjoni presidendikoha säilitamisele. Eesti on tema jätkamist juba varem toetanud.

Esialgsete tulemuste kohaselt saavad IRLi sõsarad Euroopa Parlamendis 267 kohta. Konservatiivid tegid puhta töö muuhulgas Prantsusmaal, Saksamaal, Suurbritannias, Hispaanias, Itaalias. Tõsi sellest tuleb ilmselt peagi maha lahutada Briti konservatiivid ja veel mõned liikmed, kes tõenäoliselt moodustavad oma fraktsiooni. Kuid isegi see ei võta Euroopa Rahvaparteilt liidrirolli.

Sotsid said 159, liberaalid (kuhu Eestist siis 3 liiget) said 81 ja rohelised tublid 51 kohta. Kuigi mõnel pool saatis edu ka äärmusparteisid, ei mängi nad uues koosseisus mingit arvestatavat rolli. Seega jääb jõudude vahekord samaks.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?