Obama ja Osama - vana viisi edasi

Tänasest alanud USA presidendi Barack Obama kauaoodatud Lähis-Ida visiidiga teeb Valge Maja katse parandada suhteid araabiamaailmaga. Samas on selge, et al Qaeda ning teised islamiäärmuslikud jõud ei tee Obamal ja Bushil mingit vahet.

Sellest viimasest andsid kinnitust nii Osama bin Ladeni kui tema "parema käe" Al-Zawahiri tänased raadiosõnumid. Obama on nendele samasugune "globaalne kurjategija" nagu oli tema eelkäija Bush.

Ka Briti pantvangi tapmine Malis on märk sellest, et mingit meelemuutust usufanaatikute seas ei ole toimunud ega ole ka tulemas. Olukord Afganistanis, Pakistanis, Iraanis, Liibanonis, Somaalias, Iisraeli-Palestiina suhetes ja nii edasi annavad paraku piisava aluse äärmusjõududele oma tegevuse jätkamiseks.

Obama administratsioon tajub ilmselt hästi, et USA imagot pole võimalik muuta lihtsalt presidentide vahetusega. Tõsi, diplomaatilises võimekuses mängivad persoonid suurt rolli. Kuid ikkagi. Siin on tegemist hoopis sügavama, põhimõttelisema ja pikaajalise iseloomuga konfliktiga (Pikk Sõda nagu arvatakse Pentagonis), mille vastu tuleb ka reaalselt seista.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?