Kas Bildt pani Sarkozy värisema?

Läinud nädalal lahvatas uus pisiskandaal Euroopa Liidus, kui Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy muutis ootamatult ära oma visiidi Rootsi. Teatavasti saab meie läänenaabrist 1. juulist ELi eesistuja. Mitmed Rootsi poolt tõstatatud teemad, nende hulgas Türgi soosimine, polevat kuigi meeltmööda Prantsusmaale.

Viimase piisa Sakrozy plaanide muutmisse olevat toonud Rootsi välisministri Carl Bildti intervjuu Prantsuse ajalehele Le Figaro, kus ta muuhulgas rääkis Türgist kui Euroopale strateegiliselt olulisest riigist.

Elysee palee on visiidi ärajäämist põhjendanud asjaoluga, et Sarkozy ei tahtvat Türgi teemat tõstatada enne Eurovalimisi. Kuid see näib siiski vaid otsitud põhjusena. Pigem püüab Prantsusmaa ikkagi rohkem survestada oma troika (eesistumise kolmik Prantsusmaa, Tšehhi, Rootsi) partnerit teemadevalikul ning arvestama Pariisi huvidega.

Sarkozy püüdis sarnaselt survet avaldada ka Tšehhi eesistumise eel ja ajal. Midagi enamat kui asjatuid pingeid see endaga kaasa ei toonud. Loodetavasti suudavad Stockholm ja Pariis koheselt peale Eurovalimisi olukorra diplomaatiliselt siluda. Küll aga peaks Prantsusmaa president aru saama, et igasugune selline näpuganäitamine ei mõju kuigi hästi ühenduse ühisele meelele ning poliitika kujundamisele.

Eestile on äärmiselt oluline Rootsi eesistumise õnnestumine, sest mitmed prioriteedid (Läänemere strateegia, idapartnerlus, kliimaküsimused) on ka meile sama olulised.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?