Euroopa Liidu roll Gruusias kasvab

Pärast läinudöist ÜRO julgeolekunõukogu läbikukkunud katset pikendada missiooni Gruusias (sealhulgas Abhaasias) tõuseb automaatselt Euroopa Liidu vaatlusmissiooni tähtsus piirkondliku
pingelõdvendajana.

Kuna Venemaa asetas ÜRO vastavasisulisele resolutsioonile veto, lõppes ÜRO missioon (UNOMIG) Gruusias täna varahommikul. Kuna sama saatus on tabamas ka OSCE missiooni tegevust, siis on ainukeseks toimivaks vaatlusmissiooniks jäämas eelmisel sügisel alguse saanud Euroopa Liidu missioon (EUMM).

Venemaa tegevus on suunatud eeskätt Abhaasiale ja Lõuna-Osseetiale rahvusvahelise tunnustuse leidmiseks. Seetõttu püütakse ka ÜROs peale suruda Gruusia territoriaalse terviklikkuse mõistest loobumist. Pole välistatud, et ka näiteks viimased pinged Venemaa ja Valgevene suhetes on tingitud Minski vastupuiklemisest tunnustada Abhaasiat ja Lõuna-Osseetiat.

Euroopa Liit peaks nende uudiste põhjal tugevdama oma missiooni Gruusias, et vältida võimaliku julgeolekuvaakumi teket Abhaasia ja Lõuna-Osseetiaga piirnevatel aladel. Kahjuks puudub missioonil senini võimalus vaadelda olukorda Abhaasias ja Lõuna-Osseetias. Sellele vaatamata on tähtis täiustada missiooni tehnilist ning isikkoosseisulist valmidust ennetamaks võimalikke provokatsioone.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?