Põhja-Korea müsteerium lahendatud?

Kui uskuda teateid Lõuna-Koreast, siis oli äsjaste tuuma- ja raketipingete peamiseks ajendiks ikkagi Põhja-Korea sisemise võimujärgluse kindlustamine.

Eelmisest aastast südamerabanduse järel hinge vaakuv Kim Jong-il olevat riigi militaarse konsolideerumise kaudu surunud läbi oma noorima poja, 25-aastase Kim Jong-uni kinnitamise oma ametijärglasena.

Tegemist on ebahariliku olukorraga, kus maailmas mitte keegi pole näinud Šveitsis haridust omandanud noorsandi kinnitatud fotot. Siinsel pildil (BBC) on noor Kim lapsena. Sedagi vaid väidetavalt.

Kui kogu lugu päädib võimujärgluse küsimusega, siis võib eeldada Põhja-Korea taandumist agressiivsest retoorikast. Samas on kahtlane, et tuumaambitsioonid ning sõjakus Lõuna-Korea vastu kuhugi kaoksid. Kuna nii noorest Kimist kui kogu selle stalinistliku riigi õukonnakompositsioonist teatakse vähe, siis on mõistagi ka lootusetu teha pikaajalisi järeldusi.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Millised võiksid olla edasised arengud Korea poolsaarel? Siinkohal pakun välja väga subjektiivsed mõtted ja lahendused, mis peast läbi käinud, aga ei pruugi kuidagi tõeks saada ja loodetevasti on tegelik lahendus hoopis lihtsam.
1. Sõjaline konflikt. See oleks kõige kiirem, lihtsam, aga kõigile osapooltele valusaim lahendus. Põhja-Korea ei pelga nurkaaetuna ilmselt kasutamast ka tuumarelva, aga 13 miljoni elanikuga Seoul asub piirist vaid 100 km kaugusel....Huvi ei paku see ka Hiinale, kes peab hakkama saama põgenikevooluga. Meeletu tsiviilohvrite hulk mõlemas Koreas ei ole vastuvõetav ilmselt kummalegi.
2. Hiina seisukohtade muutus. Hiina on tänases status quos võtmeriik. Kui Hiina muudaks oma poliitikat P-Korea põgenike suhtes (täna saadetakse tagasi sadu inimesi igal nädalal ja kindlasse surma), siis on võimalus, et P-Korea valitsus muutub küll põgenejate sugulaste suhtes veelgi jõhkramaks, aga pikemas perspektiivis annab see PyongYangile selge signaali. Ilma Hiinata P-Korea kaua ei kesta.
3. Muutus seespoolt. See saab kõne alla tulla vaid Kim Jong Il'i surma puhul. Riik hakkab tasapisi kasutama Hiina mudelit, lastes riiki välismaiseid ettevõtteid ja kapitali. Mingil määral hakkab väliskaubandus tärkama, tekib esimene turumajanduse alge. Isikukultus väheneb. Edasine on juba küsimus arengute kiiruses, millal avanevad piirid, tagatakse ligipääs meediale. Lõuna-Korea ei ole vähimalgi määral huvitatud Koreade ühendamisest, ilmselt on 1 riik 2 süsteemi põhimõttel võimalik isegi midagi ära teha. Pikemas tulevikus näeksime sotsialistlikku, kuid Kuubat meenutavat ühiskonda, kus poliitiline teisitimõtlemine ei ole hea toon, kuid inimestel on võimalus töötada ja tagada oma peamised väärikused. Nälga ei esine.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?