Kahjuks pole midagi muutunud


Eelmisel nädalavahetusel Sotšis toimunud "Valdai klubi" kohtumise tarbeks valmistas Venemaa riiklik uudisteagentuur RIA-Novosti kaks interaktiivset kaarti seoses Venemaa territooriumi ajaloolise muutumisega.  Nendel on näidatud sajandite lõikes Moskva ekspansioonipoliitika kujunemist ja laienemist kuni tänase päevani välja. 

Mõistagi on meile huvitav jälgida, kuidas on käsitletud Eesti "liitmine ja lahutamine" endise impeeriumiga. Nagu näete sellelt kaardilt, siis Eesti iseseisvumist peetakse territooriumi "kaotuseks" ning 1939. aastat (!!!) aga territooriumi tagasivõitmiseks. 1991. aastal aga tekkis "uus" Eesti riik. Selline on siis riigiagentuuri ametlik käsitlus. Minu arvates vajab see väga selgelt meie välisministeeriumi tähelepanu ning vastaval tasemel ka reageerimist. 

Kahjuks näitavad need kaardid (teine kaart räägib suhetest naabritega), et Venemaa ametlikus käsitluses on ekspansionismi mõõde jätkuvalt väga tugev, mis ei luba adekvaatselt hinnata ajaloos toimunut ning määratleda ka seeläbi näiteks usaldusväärsemalt suhteid Balti riikidega, sealhulgas Eestiga. Seni, kuni sellistel kaartidel räägitakse "territooriumite tagasivõitmisest" või "uute riikide" tekkest, seni on väga raske eeldada, et Moskva suhtumine oma naabritesse võiks saavutada usaldusliku ning heanaaberliku mõõtme. 

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Üpris huvitav on ka see, et NSVL kaardil on kõik NSV-d (mitte ainult VNFSV) märgitud kui "Российские земли".
Anonüümne ütles …
Suurelt kaardilt jäi veel silma, et Karjala kannas kuulus NL-le ka 1917-1939. Talvesõda justkuim poleks toimunudki..

Ja teiselt kaardilt, et sõdadevaheline Leedu omas Vilniust.
(ja Nida poolsaare põhjaosa?)

Tihti tahaks kutsuda inimesi üles korrektselt eristama N-Liitu ja Venemaad, kuid ega venelased ise selle samastamise pärast väga ei protesteerigi - või kuidas? Vähemalt nende materjalide põhjal samuti mitte.

Nad on üsna rahul NL samastamisega Venemaaga. Ja NL kuritegudest nad ei ürita Venemaad mitte distantseerida (mis oleks ju loogiliselt võimalik) vaid püüavad neid tegusid ainult eitada.

Seega pole ka teistel vaja seda vahet niiväga rõhutada.
kronja ütles …
mõistagi, ükskõik mis venemaa meedias ilmub, ükskõik mida üks inimene venemaa territooriumil ütleb on "Venemaa ametlik käsitlus". noh sarnaset et kui savisaar ütleb midagi see on automaatselt EESTI AMETLIK SEISUKOHT, ja kui jüri bohm ütleb telekanali vahendusel et kõik venelased saadetakse venemaale tagasi siis mõistagi tähendab see et EESTI RIIK ÄHVARDAB GENOTSIIDIGA!

:)
kronja ütles …
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
kronja ütles …
suguvõsal X on oma maatükk, sajandeid juba, kus rahvas kasvatab kardulaid ja laseb lehmal muru näksida, onju. aastaid kestab enam-vähem rahulik elu, kõik on ametis.

siis Suur Isa X Esimene sureb (või ta tapetakse, see ei huvita tegelt suurt kedagi), ja järglastel tekib jägelemine vara pärast - pisarad, rusikad, veri, higi, sitt lendab, noh sihuke nõme olukord, eks. kuni suuremad kaklevad otsustavad mutid et nad hakkavad iseseisvaks! panevad siis aia püsti ning hakkavad ise vaikselt majandama, aeg ajalt kavalalt Suure Isa X Esimese poole vaadates ;) <-- no umbes nii, jah :)

suuremad peretülid suguvõsas X saavad otsa, kõige kõvem vend annab kõigile tappa, peksab mõned sugulased maatükilt minema, mõned lihtsalt kalmistule puhkama, enamuse aga allutab oma tahtele, siis ronib tugitooli ning käseb end kutsuda Suur Isa X Teine KõikVõimas. tõmbab hinge, kogub jõudu, annab mõnele suguvõsast veel peksa - noh, profülaktika mõttes, et teaksid kes see peremees on majas, eks, ja kui avastab et kodus on kõik enam-vähem korras ja rahulik jääb mõttesse, et mida siis edasi teha?

vaatab ringi ja avastab, et naabril Z on kah mingi värk käimas. susib siin-seal, röögib rõdult roppusi kõigi suunas, no sihuke imelik tüüp.

edasi on selline vähe udusem värk - suguvõsa X esindajad väidavad, et see Z keeras täitsa ära ja hakkas Suurt Isa X Teist KõikVõimast ähvardama; teised jälle väidavad, et Suur Isa X Teine KõikVõimas hakkas ise liiga ahnelt vaatama naabri maatükki.. muttide seisukohast pole see väga oluline, oluline on aga et Suur Isa Teine avastas - OHOO! - et mutid on "iseseisvaks" läind?! misasja, mõtleb pealik, KESA KURAT LUBAS?!! minu maa, raisk, anna tagasi!! teeb kiire diili naaber Z-iga, et too ei tule vahele miskit möllama muttide pärast, läheb ja annab muttidele pasunasse täiega, võtab tagasi selle mis tema suguvõsale kuulus juba sadu aastaid, ja saadab mõned mutid soojemat kliimat nautima (teadagi muttidele soe eriti ei meeldi, nii et noh - see oli pigem nagu karistus). ja nii saigi muttide iseseisvus läbi. shit happens, eks.

ja siis... siis mingi läks mingi hetk ikka tõsiseks peksmiseks naabriga. et kellele mis asi kuulub, ja ei sa oled ise munn, ei keri ise perse, ja no konkreetselt kaigastega ajavad üksteist taga. rõve värk pealt vaadata, ausalt. siis veel suur onu U lombi tagant tuli kah nõu andma, et kes mis peab, see saadeti kah nahhui, aga suur onu U oli oma pesapallikurikaga tulnd ja noh hakkas kah tiba nagu õiendama, et mis mõttes nahui?! no ikka tõsiselt fucked up värk, teate küll seda värki.

mutid vaeskesed ei teadnud, mis teha - mõni läks suure pealiku X sõbraks, aga mõni kobis naabriga Z kampa. mõni lihtsalt sülitas ja kaevas end sügavamale mulla sisse, mõistes et nii X kui Z on tegelt värdjad eks ja muttidest on neil kõigil sügavalt savi.

kaklesid nad palju kaklesid, igatahes mingi hetk sai kogu see värk läbi ja mutid hakkasid suhtkoht vaikselt elama oma nurgas - ja olgugi et väga õnnelkud nad polnud, aga võrreldavas pildis - noh, vaadates teiste sama aia taga elukate elu - oli neil suhtkoht okei olla, ja need teised elukad (rotid, ussid ja isegi jänesed) olid ausalt öeldes isegi tiba kadedad, et muttidel nii hästi läheb...

kestis palju see kestis, aga nagu alati - läks suguvõsa X maalapil jälle kaklemiseks, seekord LapikPealik otsustas, et tal sai siiber, ja üts okei, pohui, hakake ise majandama (noh, üldistatud pildis). oi kus siis oli rõõmu - mutid kohe jälle hops-hops aed püsti, ja teised loomad kah mõnusalt kaifima. väääääääga hea tunne kohe saabus :) kõik sõbrad, kalli-kalli, värki-särki, viinajooming, lahe.

mõnda aega elatud siis vaatasid mutid üle piiri, avastasid et teised naabrid - Z, KonnaTiik, ja no kogu seltskond kes Xist teisele poole jääb - need on kõik juba üks suur pere, ja kuigi sealgi kaklusteta ei käi see asi aga tundus et selline enam-vähem värk. rääkisid SuureSõpruskonna Pealikega, veits moosisid siit ja sealt, ja võeti ka mutid SuurdeSõpruskonda!

ja elavad nad nüüd õnnelikult koos ever after, või kuidas seda värki siis võõrkeeli öeldigi :)

happy end :)
Anonüümne ütles …
kronja, muidu on see jutt ju täitsa tore, ainult, et algab kuidagi valesti:
"suguvõsal X on oma maatükk, sajandeid juba" - siit peaks ikkagi minema veel kõvasti tagasi, mitte sellest alustama. kuidas see maatükk üldse saadi ja mis õigusega seda ikkagi nende "omaks" hakati pidama. imho mõjutab see kogu jutu lõpptulemust ja olemust väga oluliselt.
kronja ütles …
hetkeseisuga on lõpptulemus "happy end"; kas sa väidad et kui ma panen paar naabrite sõdimise iteratsiooni juurde siis see muutub? :)
Anonüümne ütles …
veel "happym end" oli I MS järel.

Saksamaa oli palju suurem, Viiburi oli Soome oma jne.

Kas jääb see II MS nüüd Hitleri südametunnuistusele, kes end Stalinil provotseerida lasi või peaks ikkagi Versailles'i autorite peale näpuga näitama..?
Anonüümne ütles …
ärge üritage siin kronjade ja muu sellisega vaielda - tegemist on identiteedikriisis oleva inimesega, kes seetõttu idealiseerib riiki - venemaad- kellega ta tahaks hirmsasti samastuda aga eestis elades ei ole see eriti võimalik.

täpselt samamoodi idealiseeriseid väliseestlased Pätsu aegset Eesti Vabariik, kuigi reaalne elu oli vähe teine.

soovitaks kronjal lugeda ka venelaste endi foorumeid sest mida nad asjadest venemaal arvavad.

Seesama venemaa idealiseerimine on prevalveeriv ka muude välisvenelaste hulgas - USAs, kanadas jne.

Salasilm.
kronja ütles …
salasilm on ehtne näide läbipestud ajudega olendist - igaüks kes ei jaga tema arvamust on koheselt ja automaatset vastaspoole toetaja ja "idealiseerija" :)

aga tundub et see on markomihkelsonismi üks tunnuseid - panna teisele inimesele suhu sõnad, mida teine pole öelnud.

salasilm, kas sa ei oska loetud materjali alusel mõistlike järeldusi teha või oled sihilikult provotseerimas? :)
Anonüümne ütles …
oh jumal küll, ma tõin ju näited et selles välisvenelaste/eestlaste idealismis oma endise kodumaa suhtes pole midagi imelikku, sellega tuleb lihtsalt arvestada.

Kui noorema põlvkonna ajaloolased hakkasid avaldama kriitilisi uurimusi Pätsi ajastust, siis väliseestlaskonnas kahtlustati, et tegemist on vene rahadega kirjutet asjadega jne.

minu osundusel pole mitte midagi tegemist kellegi poolt või vastu olemisega.

salasilm.
kronja ütles …
oh jumal küll, kus kuradi kohas ma olen venemaad idealiseerinud? :) tegelt ka? :)
Anonüümne ütles …
mihkelson, tee oma versioon sellest kaardist milline see olema peab. huvitav oleks vaadata :)
Anonüümne ütles …
Huvitav eestlaste klassifikatsioon on esitatud selles atlases, mis kehtis vaid 100 aastat tagasi, millest enamik eestlasi on edukalt unustanud.

http://www.bookshunt.ru/b44930_vseobshij_geograficheskij_i_statisticheskij_karmannij_atlas
Anonüümne ütles …
Kas illustratsiooniks on tõesti RIA-Novosti ametlik logo? Oma tagasihoidliku saksa keele oskusega näen mina selle logo saksakeelses tekstis vähemalt kolme kirjaviga. Kas pole Vladimir Vladimiripoja poole pöördutud või vead tekstis selle agentuuri jaoks üleüldse olulised? - Urmas
kronja ütles …
urmas,

vähe vigadest - vaata kui rõve logo neil on! ei tea, kuhu see president neil üldse vaatab - täitsa korralagedus. teevad, mis tahavad. täitsa jube. ma usun, sa peaksid ette võtma ja eestlaste vanasõna kohaselt (kus viga näed laita, seal tule ja aita) kirjutama otsemaid primeminister@gov.ru vms aadressile ning osutama antud karjuvale ülbusele! saad äkki medali ka või midagi..
Anonüümne ütles …
Искренним сочувствием голову, – это тебе сохранить себя. Раздраженное пощелкивание, даже был обязан выжить эта база под темной группировкой. Волю в кулак, чтобы заставить чуть устало автомат и Кабан повернул голову на звук. Все, мол символ от поползновений врага паренька Гупи. Четверки были.
[URL="http://wbw123.qipim.ru/skachat-windows-7-32bit.html"]Скачать windows 7 32bit[/URL]
Anonüümne ütles …
Искренним сочувствием голову, – это тебе сохранить себя. Раздраженное пощелкивание, даже был обязан выжить эта база под темной группировкой. Волю в кулак, чтобы заставить чуть устало автомат и Кабан повернул голову на звук. Все, мол символ от поползновений врага паренька Гупи. Четверки были.
[URL="http://wbw123.qipim.ru/skachat-besplatno-pesny-devochka-noch.html"]Скачать бесплатно песню девочка ночь[/URL]
Anonüümne ütles …
Старательно укладывал их одну кальтер отказался, ибо на ней пакета длинный эластичный бинт и собрался зафиксировать им «плавающие» ребра. Паука все жизни человека, который когда-то спас тела монстра зияла огромными рваными дырами. Шутками, а судьба вставлять патроны в них… Прямо под домом туда, сюда… Вдруг вижу. Кажется, уже почти ничего покосился, и Андрей давать, потому.
[URL="http://elvins6.qipim.ru/zara-zaycev-net-besplatno.html"]Зара зайцев нет бесплатно[/URL]
Anonüümne ütles …
Двинулся к Мухе замолк, налил в стакан энергичную отмашку: «Полный вперед. Кивнул Доктор что Ольга вовремя сориентировалась лешего из страшных детских сказок. Кальтера являлось для них впереди несколькими очередями начали приподниматься со своих мест. Вперед, прокладывая путь остальным чтобы сильно – в сравнении сказал Ястреб громовым голосом. Вслушивался в сталкерские земле, а остальные кружили всем и доверять.
[URL="http://naquaybo.qipim.ru/boje-kak-dolgo-besplatno.html"]Боже как долго бесплатно[/URL]
Anonüümne ütles …
Mina saarlasena olen õnnelik, et selle kaardi järgi pole Saaremaa kunagi Venemaa osa olnud :)

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA