Väga huvitav küsitlus Levada Keskuselt


Mõned päevad tagasi avalikustas Moskvas tegutsev Levada Keskus järjekordse avaliku arvamuse uurimise küsitluse tulemused, kus tunti huvi venemaalaste suhtumise vastu Teise maailmasõja alguse, sealhulgas Molotov-Ribbentropi (MRP) pakti kohta.  

Nii näiteks selgub, et MRP sõlmimist toetab täna 33 ja mõistab hukka 22 protsenti vastanutest. 46 protsenti aga ei tea MRPst mitte midagi. Samas teab 36 protsenti salaprotokollide olemasolust ning 41 protsenti pole sellest midagi kuulnud. 11 protsenti on salaprotokollidest kuulnud, kuid peab neid võltsinguks. Seejuures on viimase 5 aasta jooksul kasvanud MRPst mitteteadjate hulk.

Küsimusele, kas Venemaa ja Balti riikide suhted on seotud Venemaa mittesooviga tunnustada nende riikide okupeerimist 1939-40, vastas koguni 45 protsenti pigem jaatavalt. Vaid 15 protsenti leiab, et need sündmused pole omavahel seotud. Seejuures on kõige teadlikum segment 40-54 aastased kõrgema haridusega ja keskmisest parema sissetulekuga mehed.

Venemaalastelt uuriti veel sedagi, kas nad näiteks teavad, et 1939. aasta septembris toimus Brestis Nõukogude ja Saksamaa vägede ühisparaad Poola alistamise puhul.  Umbes viiendik on sellest teadlikud, samas, kui 56 protsenti kuulsid sellest esimest korda.

Mida need numbrid meile ütlevad? Esiteks seda, et vaatamata "võitlusele ajaloo võltsijate vastu" pole venemaalaste arvamused sugugi monotoonselt ühesugused. Eriti huvitav on küsimus MRP ja Vene-Balti suhete kohta, mida on ju nii palju ideoloogiliselt rünnatud. See annab lootust, et aja möödudes me võime ehk vastastikku ületada need keerulised ajaloo sõlmküsimused ja keskenduda üha enam minevikumõjutustest vabade suhete edendamisele. Viimased on aga võimalikud tõesti siis, kui Venemaa ja Eesti suhetest taandub ekspansionistlik imperatiiv.


Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
Anonüümne ütles …
Vene amatöörlik informatsiooni levimise käsitööriist ei saa võistelda professionaalse lääne propagandistliku soomustatud infosõja lahingumasinaga, mille ohvriks langevad eeskätt poliitikud / k. a. ajaloolased ehk eliitmurd ja seejärel autoriteetide arvamusele tuginev lihtrahvas (murd), kes usaldavad pimedalt oma autoriteete ning oma tööga hõivamise või muu põhjuse tõttu ei tegele nende poliitiliselt mugavate tõlgenduste kontrollimisega. Tulemuseks saavad meie lapsed mugavaima seisukoha oma ajaloo kohta, unustavad osa esivanemate kogemust, ning kasvavad sellistena, kes ei ole enam isegi võimelised vahet teha tõde ja vale vahel. “Kui soovite võita oma vaenlast, kasvatage tema lapsi”, ütleb Hiina vanasõna. Häbi teadvustada, et enamik autoriteetseid ajaloolasi / poliitikuid / libateadlasi / pseudomajandustegelasi peab oma rahva / elanikkonna lapsi vaenlasteks. Kõige kurvameelsem on see, et mõned isegi haritud inimesed seda ei teadvusta. Pange tähele, mugavat ajalugu ideologiseeritakse “vabaduse ja demokraatia” loosungite all.
Eliitmurru ja nende peremeeste eesmärgiks on alati tähtis, et lambad järgneksid oma karjameestele, kasvõi tapamajja, kui osutub vajalikuks. Peaasi kasvatada õigel hulgal õigeid karjamehi, ning panna neid uskuma polüideoloogiasuundadesse, et kogu lambakari oleks hõivatud ning igale lambakarile oleks oma karjamees.
Anonüümne ütles …
protsendid üksi ei näita midagi, näitab võrdlus teiste riikide vastavate protsentidega...
Anonüümne ütles …
võrreldes venemaa suurust on selle küstluse tulemused võrreldavad sellega kui eestis oleks küsitletud 10 inimest ning selle järgi oleks kirjutatud, et 70% arvab nii ja 10% arvab naa ning 20% pole midagi kuulnud.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA