Ka Riigikogus võib miskit muutuda

Riigikogu töö üks iseärasus seisneb selles, et erinevalt suure saali istungitest on komisjonide tegevus avalikkusele varjatud. Komisjoni istungid on seaduse järgi suletud, kui ei otsustata teisiti. Samas just komisjonides tehaksegi suurem osa tegelikest otsustest, mis täiskogul saavad sageli vaid formaalse ülekinnituse.

Euroopa Liidu asjade komisjon on aga vastavalt kehtivale seadusele selleks "lõppjaamaks", kus tehakse kõik Euroopa Liidu seadusandlust või Eesti positsioone puudutavad otsused. Suurde saali ei liigu meie juurest enam midagi. Paraku on aga see suur osa parlamendi tööst avalikkusele mitte kõige paremini kättesaadav.

Täna teeb Euroopa Liidu asjade komisjon väikest viisi ajalugu. Kell 14 algab komisjoni korraline istung, kus teemaks on Eesti positsioonid eelseisvaks ülemkoguks. Valitsuse seisukohti tutvustab komisjonile peaminister Andrus Ansip.

Komisjon tegi mai alguses otsusele, et alates tänasest on kõik ülemkogu eelsed komisjoni arutelud peaministri osavõtul avalikkusele avatud. Istungit võib tulla jälgima kohapeale Riigikogu konverentsisaali või vaadata otseülekannet internetist.

Kommentaarid

petskratt ütles …
Olgu muidugi öeldud, et Kultuurikomisjon paneb juba aastaid välja suht steno-formaadis protokolle millest võib kõrvaltvaataval poliitikahuvilisel isegi rohkem kasu olla kui "kakukaamerast" (olen ametnike hulgas kuulnud arvatavat, et äkki keegi kogemata paneb "vale versiooni" välja ja soovitust minule huvi pakkuvad protokollid endale arvutisse talletada juhuks kui viga avastatakse... vot täpselt niikaugel on Riigikogu muutumise teel :-).

Aga see kakukaamera vs sisuline inff probleem on täiesti reaalne. Mul ei ole vaja vaadata kuidas te arutate midagi mille kohta minul taustinformatsioon puudub. Ning komisjoni kodulehelt ei leia ma hetkeseisuga isegi tänase istungi päevakorda saati siis miskeid taustamaterjale mis teil peaks juba käes olema (või varasemast olemas olema).

(ja juhul, kui oleksin ELAKi-valdkonna fänn siis mul oleks tõenäoliselt olemas taustainff ja samas oluliselt vähe teha sellega, mida lgp peaminister selle baasil öelda suvatseb)

Ehk kaasake paremini ja sisulisemalt!

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?