Venemaa laienev agressioon ja Lääne tõehetk

Viimased uudised Gruusiast räägivad laienevast sõjategevusest. Venemaa õhujõud pommitasid eile öösel mitmeid strateegilisi piirkondi, nagu Poti sadamat, Senaki raudteejaama ja Kutaisi lennujaama. Tbilisis otsustasid valitsusasutused õhurünnakute kartuses muuta oma asukohta. Mitmed netikanalid ei tööta, mistõttu on raske ka jälgida sündmuste tegelikku kulgu. Samas on selge, et konflikti piirkond pole üksnes Lõuna-Osseetia, nagu püüavad näidata Vene infokanalid.

Just praegu meie saatkonnast Tbilisist tulnud informatsiooni kohaselt jätkuvad ägedad lahingud Tshinvalis. Taas on alustatud Gori pommitamist. Samuti valmistutakse väidetavalt Kodori oru ründamiseks Abhaasias.

Venemaa agressioon sõltumatu ja demokraatliku Euroopa riigi vastu peab kaasa tooma selged rahvusvahelised vastusammud. See on Euroopa Liidu ja laiemalt kogu läänemaailma tõehetk. Ma kardan, et mitte kõikjal pealinnades pole tajutud, kui ohtlikku faasi Venemaa ja Lääne suhted on jõudnud.

Kui me lubame Venemaal suvaliselt ja karistamatult pommitada ning rünnata iseseisvat demokraatlikku riiki, siis milline on tagatis, et see ei kordu mingil teisel viisil hoopis teises suunas. See peab olema meie absoluutseks "punaseks liiniks".

Kujunenud olukord on eeskätt Euroopa Liidu ühise välis- ja julgeolekupoliitika viimaste aegade suurimaid proovikive. Kahjuks pole erinevatest liikmesmaadest saabuv informatsioon kuigi lootustandev, mis teeb keeruliseks kiire ja jõulisema ühispositsiooni kujundamise. Täielikult on pildist välja Euroopa Liidu välispoliitika näod Solana ja Ferrero-Waldner. Hoopis suuremat aktiivsust ja liidrirolli peaks üles näitama ka eesistuja Prantsusmaa.

Venemaa juhtkond peab mõistma, et Gruusia ründamine on juba praeguseks muutnud võimatuks Moskva kui rahutagaja rolli jätkumise. Isegi siis, kui sõjategevus peaks koheselt lõppema. Venemaa on tõestanud, et ta pole võimeline etendama rahuvalvaja rolli ning peab oma väed täielikult Gruusia territooriumilt välja viima.

Venemaa agressioon peab leidma adekvaatse vastukaja näiteks sellises demokraatia kaitseorganisatsioonis nagu Euroopa Nõukogu. Venemaa osalus selles tuleks kuni vägede lahkumiseni Gruusiast peatada. Kui Venemaa ei soostu vastu võtma OSCE juhtriigi Soome vahendustegevust, siis on raske rääkida ka selle organisatsiooni relevantsusest Venemaa osalusega.

Samuti peaks lääneriigid peatama Venemaa osaluse G8s ning andma selgelt märku, et agressorriik ei peaks omama õigust olümpiamängude korraldamisele.

Kommentaarid

KT ütles …
see, et VF "rahumissioon" on ebaõnnestunud, on selge. või siis õnnestunud, juhul kui eesmärgiks oli konflikt. nii ehk teisiti peaks tolle mandaadi tühistamine olema vältimatu.

kuid kes on valmis KOHE üle võtma rahutagaja rolli? EL? NATO? mõni eraldivõetud liikmesriik? USA?

väidan, et see siin on test, et mis saab juhul kui algab analoogne konflikt juhtub EL ja NATO ühisel välispiiril. kes reaalselt läheb appi ja kui kiirelt.
Anonüümne ütles …
Marko, loe läbi oma ööpäeva vanused kommentaarid ning mõtle hästi järele, kes alustas seda mängu nimega "kes tugevam, sel õigus".

Hetkel on mul veel raske mõista, mis oli Šaakasvili avantüüri tagamõte. Variandid oleksid näiteks kas
a) olümpiamängude eel, kui tähelepanu mujal, Lõuna-Osseetia hoobilt massirünnakuga vallutamine, või
b) suurrünnak ilma mingi kavatsuseta territooriumi hoida, vaid langeda peale Venemaa reageerimist kohe tagasi ja alustada ohvrina
c) Gruusia režiimi otseselt võimule aidanud McCaini presidendikampaania, kus terroristide asemel võtavad koha sisse vanad head venelased?

Nii rumal ei ole ilmselt ei tema, ei tema atlanditagused liitlased ega ka Eesti parlamendi väliskomisjon, et mitte aru saada, et Venemaa ei saa siin jääda kõrvaltvaatajaks.

Propagandamöla atmosfääris huvitavad mind vaid järgmised asjad:
1) kas Vene maaväed tungivad üle Lõuna-Osseetia piiri päris-Gruusiasse
2) mis toimub samal ajal Iraani ümbruses; kas Gruusia konflikt on vaid tähelepanu kõrvalejuhtija Iraani ründamiselt?
3) kuidas muutub sellest USA presidendikampaania.
Unknown ütles …
..See agressioon Kaukasuse suunal kestab ju sajandeid:seekord on Georgia kord..
KT ütles …
piiärrin omaenda üleskutset:
http://karmotuur.blogspot.com/2008/08/leskutse-gruusia-konflikti-asjus.html
Anonüümne ütles …
tere,
kallimaks kui tankiüksusi ja lennukeid tuleb pidada oskust teha propagandat ja oma seisukohti levitada.
venemaa oskab ka musta valgeks rääkida. see infoga manipuleerimine on lausa jahmatav.
vene desinformatsioon jõuab kõigisee suurematesse meediakanalitesse.
MEIE RIIGIISAD VÕIKS KA KOHALIKU MUUKEELSE KOGUKONNA EEST HOOLTSEDA JA LUUA KORRALIKUD MEEDIAKANALID VENE KEELES!
Eddiesmoments ütles …
kuidas saab ratsionaalselt arutada teemat "venemaa agressioon".... enne õpib eesel lugema kui Venemaa jõudemonstratsioonid siin ilmas lõpevad.
Anonüümne ütles …
mul on selline küsimus: kas eestil on üldse näiteks olemas üldmobilisatsiooni plaan ja piisaval hulgal relvi ja laskemoona, et mehi üldse rakendada saakski?

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?