Schröderist, Lipponenist ja Gruusiast

Venemaa välispoliitika ja propaganda töötavad täistuuridel. Rakendatud on paljud tööriistad. Juba ammu aega polnud midagi kuulda Saksamaa ekskantslerist Gerhard Schröderist, Moskva ühest kindlast ja äraproovitud ruuporist. Nüüd, millal Venemaa on jäänud Gruusia vastase sõjaga rahvusvahelise surve alla, on Schröder jälle kapist välja toodud.

Kuuba ja Venetsueela liidrite järel on võtnud avalikult Venemaad toetada ning Gruusiat süüdistada ka Gazpromi palgal olev Gerhard Schröder. Intervjuu Der Spiegelile ei üllata, kuid kõlab kui Moskva poolt soositud PR-materjal.

Schröderi inetu juhtum veenab, et Gazpromi palgal olemine nõuab selgeid poliitilisi vastuteeneid. See pole kaugeltki esimene kord, kui Schröder on mõnuga Venemaa huve teeninud. Mäletatavasti oli Saksamaa sotside eksliider üks nendest, kes siunas Eestit eelmise aasta aprillis Vene propaganda stiilis. Nüüd siis sihtmärgiks Gruusia.

Selles valguses on eriti kahju, et sellesse lõksu on lasknud ennast meelitada ka Soome ekspeaminister Paavo Lipponen. Pikka aega tööotsingutel olnud ekspoliitik nõustus asuma Nord Streami (loe: Gazpromi) lobbistiks Soomes.

Lipponeni uudis kahjuks näitab, et Gazpromi (loe: Venemaa) eesmärgiks on lisaks äritulemuste saavutamisele ka poliitilise mõju suurendamine Euroopas. Mäletatavasti püüdsid Gazpromi juhid palgata ka Itaalia ekspeaministrit Romano Prodit, kuid tema ütles South Streami juhi kohast ära.

Kui Nord Streami projektile on vaja sedavõrd mõjukaid poliitilisi lobbiste nagu Schröder ja Lipponen, siis on selge, et tegemist on ennekõike poliitilise ja alles seejärel majandusliku ettevõtmisega.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA