Vene impeeriumi ideoloogia taassünd

Tegeilikult pole selles midagi üllatavat. Venemaa arenguid jälgivatele inimestele oli ammu teada, et Kremli tegevus eriti viimasel kaheksal aastal on olnud kõike muud kui riigi demokratiseerimine. Vastupidi. Alates president Putini võimuletulekust on enesekehtestamise selgrooks saanud autoritaarsele poliitilisele süsteemile tuginev impeeriumi ideoloogia.

Otse loomulikult on sellise ideoloogia või maailmanägemise vastandkujuks vaba demokraatlik maailm. Seepärast võime Venemaa agressiooni Gruusia vastu pidada impeeirumi ideoloogia jõuliseks kehtestamiseks.

Loomulikult ei sündinud see agressioon tühjalt kohalt. Nii sõjaliselt kui eriti ideoloogiliselt on seda juba aastaid ette valmistatud. Konkreetsemalt rääkides käivad selle alla nii Putini Müncheni kõne´eelmise aasta veebruaris kui tema kurikuulus teejuhis: "Nõukogude Liidu lagunemine oli 20. sajandi suurim geopoliitiline katastroof".

Viimastel päevadel on impeeriumi ideoloogia ammused eestkõnelejad muutunud eriti sõnakaks. Sellised tegelased nagu Aleksandr Dugin (pildil) ja Aleksandr Prohhanov, aga ka mitmed teised tunnetavad oma tähetundi.

Veel 1990ndatel aastatel peeti mõlemat meest marginaalideks. Nüüd on nad peajoone esinadajad. Duginit peetakse koguni Vene kindralstaabi ideoloogiks. Seepärast maksab meil nende mõtteavaldusi väga tähelepanelikult lugeda, sest nendes kajastuvad otsesed ähvardused ka Eesti territoriaalse terviklikkuse aadressil.

Nii näiteks ütles Prohhanov eilses Ehho Moskvõ/RTVi saates otse, et valdavalt venekeelse elanikkonnaga Ida-Eesti peaks kuuluma Venemaale. Provokatsioonidest Balti riikides (tõsi küll, USA algatatuna) on rääkinud ka Dugin oma äsjases intervjuus Aserbaidžaani ajakirjanikele.

Kuid eriti värvikas on järgmine mõttearendus. Ja see pole kaugeltki kahjuks "hullu üksildase jutt". Millist ideed on meile vaja, küsib "Vene idee" üle mõtisklev literaat Aleksandr Solomin nendel päevadel. Ja vastab: “On selge, et meile on vaja sellist eesmärki, mille nimel pole kahju ka elu anda. Kodanikuühiskonna, õigusriigi, heaoluühiskonna ehitamine pole meile huvitav. See on kuidagi liiga labane ja maalähedane. Me läheme enne hulluks või lõpetame elu enesetapuga, kui hakkame kannatlikult arvestama sissetulekut ja väljaminekut, investeerima, aktsioneerima, koopereerima ja nii edasi. Meile on see igav. Parema meelega püüame hõlvata suur avarust Siberis ja Kaug-Idas nii, et Vaikse ookeani saared saaksid lõplikult meie omaks, sajandeid võitleme Euroopaga Baltikumi pärast, aga Türgiga Dardanellide eest – see on meie moodi.“

Kommentaarid

Veiko Spolitis ütles …
Tānud Marko, eriti Alex Solomini viite pārast, sest selle najal plaanin homme inglise keeles vastavalt oma pala kirjutada:)

Solomini argumenid on peegelpilt Sakartvelos toimuvast. Ahh, milleks igavad laebiraeaekimised ja veenmine, kui maerksa huvitavam on tankiga yle sōita ja lisaks veel harimatu valijate seas + punkte teenida...selline "Vene sprindi hing", staieri distantsiks pole valmis...sest see on igav:)
Ninataga ütles …
See on kurb ja paratamatu. Ma olen aastaid inimestele rääkinud, et venemaa ei jäta mied rahule. Mul häid tuttavaid venelaste hulgas, ossetide hulgas, grusiinide hulgas, ukrainlastest ja valgevenelastest rääkimatta, kuid riigipoliitika on midagi muud. See, et vene karu ei maga ja pole juba tükk aega maganud peaks igale koolijütsile olema juba nüüd sisse kirjutatud. KUid mis on hoopis tulemus - läheme välismaale - emigreerume - see sitane eesti riik... Kuskil on midagi mäda..kas eesti riik on olnud LIIGA demokraatlik, et nüüd jällekord kaardilt kaduda? Või oleme me orjarahvas, kes ei saagi mõistma vabaduse hinda?
Teie poliitikud peaks selles suunas midagi konkreetset ära tegema - kasvõi selle 90 aastat eestit raames - tutvustama keskkooli lastele võimaliku venemaa ohtu...
Anonüümne ütles …
Nagu RasPutin, teab mis Venemaale on hea ning kuidas asju peab ajama ja viib selle põhja ka loodetavasti. JA näeb välja ka nagu RasPutin:)
Anonüümne ütles …
ninataga: Eesti demokraatia on kogu aeg olnud võlts. See potjomkini küla on peidetud kiituse lillede taha, mida on saadud konkreetselt Ameerika huvide teenimiselt Iraagis ja mujalt.

Täpselt nagu Saakašvili, on ka Marko erakonnakaaslased purjus Ameerika neokonservatiivide toetusest, arvates et sellega igasugune poliitika piirdubki ning ise ei saa ega pole vaja Eesti julgeoleku tagamiseks midagi teha.

Tänu sellele on vaid paari viimase aastaga elanikkonnast veerandi toetus Eestile hävinud, kusjuures Marko ja sõbrad oskavad vaid ida poole näpuga näidata ja käsi laiutada. Väidavad et Venemaaga ei saavatki suhelda, mis on hästi mugav ettekääne faktile, et nad ise ei oska ning Eesti tõsiseltvõetavus ja moraalne üleolek selleks on kadunud. Eestit hoiab Osseetia-Abhaasia kordumise eest täna koos VAID NATO vihmavari, mitte riigi reaalne ühtsus ja tugevus. Mis pole mitte mandunud, vaid hävitatud Eesti "tarkade" poliitikute poolt tänu rahvuspopulismile.
Anonüümne ütles …
...aga äkki tõesti Venemaa seadis USA-le lõksu selle Gruusia konfliktiga,Venemaa on valmis ju igasugu asju korda saatma,vallandabki ka äkki tuumasõja,ta ei mõtle ka mitte enne,lihtsalt alustab ja kõik,sest enamus on tema tegevuse vastu ju,ega vaevalt Putin alla annab ja sellega lepib,et see mida USA ütleb siis nii ka on...venelane sülitab selle peale,loomulikult kui tullakse venemaa piiridele lähemale koguaeg siis mis võimalus Venemaale ikka jääb kui kasutada tuumarelva,tal ju suva,kasvõi kogu Euroopa,sest nagunii USA on kõige selle taga,ta tahab näha mida siis teete,kas siis ka surute oma tahtmised läbi ilma et Venemaa arvamust arvestatakse
Kui antakse juba valida,kumma valib USA,kas Gruusia või Venemaa...raske arvata siin,loomulikult et Gruusia
Anonüümne ütles …
Hr. Mihkelson, mis toimub?
Vägede tagasitõmbamise asemel purjetavad "vene rahuvalvajad" läbi linnade ja sadamate, röövivad Gruusia ajakirjanike, riigi ja eraisikute vara. Keegi kurat ei tea endiselt, mis L-Osseetias õieti toimub, kus tšetšeeni ja osseedi kambad oma suva järgi asju ajavad.

Allkirjastatud lepingut rikutakse JÕHKRALT. Kas ei oleks aeg uueks tugevaks avalduseks?
Anonüümne ütles …
...välisriikide ajakirjanike, Gruusia riigi ja eraisikute...
Anonüümne ütles …
Venemaa häda on see, et kogu tema eksistents on üles ehitatud vastandumisele. Ei ole mõtet fantaseerida selle üle, kas Venemaa päästab valla tuumasõja või mitte. Kui päästabki, mida Sa siis teed? See on sisuliselt läbi samade prillide vaatamine, mida kasutab ka Venemaa. Pigem võiks mõelda sellele, et mingisuguse koostöö võimalus on ainult siis, kui Venemaa paneb oma vägevuse rahu teenistusse nagu Sarkozy ütles. Paraku pole eriti palju selle ütlejaidki. See tähendab, et nii meie kui ka kogu EL oleme selle lihtsa põhimõtte Venemaale selgeks tegemisel suhteliselt hambutud. Me ei suuda isegi oma venelastele selgeks teha, et nende emamaa kasutab neid lihtsalt ära.

Kui valimiste ajal saatis sotsiaaldemokraat Hannes Rumm (Keskerakonna vastase) kirja välja, siis ma kirjutasin vastu, et mis te minule kirjutate, ma tean piisavalt hästi, kelle poolt hääletada. Teie tegelege parem venelastega. "Hea mõte" kirjutati vastuseks... Aga ma ei näe mingeid pingutusi sellel rindel. Kesikud astuvad samal ajal sisse lahtisest uksest, sest kogu muukeelne seltskonna jaoks on see ainus kanal, kust kuulda, mida Eesti poliitikutel neile öelda on.

Venemaa on terroristlik riik ja selle hävitamiseks on vaja väga peenelt orkestreeritud infosõda. Või tegelikult on seal vaja lihtsalt haridust, sest vene inimesed ei tea, et normaalseks eluks on ka teisi võimalusi kui see, kus nad ise elavad.
Eddiesmoments ütles …
bussis olen mitmeid vene inimesi vaikselt kuulnud omavahel rääkimas: ei tea millal need "lapsed" lõpetavad "vabaduse mängimise", seda nii Eesti kui Gruusia kohta. väga levinud kõnepruuk Tallinnas: et "issi" hüüab varsti aknast, tulge liivakastist tuppa, rohkem õue ei lähe, homme istute luku taga. nad ei ütle otse, aga on selge millest nad räägivad.
Unknown ütles …
..Teab kas õige aga mul sihuke arusaam jäänud,et Briti impeerium ja UK pole enam üks ja seesama;nii ka Jugoslaavia ja Serbija ning N-Liit ja Venemaa:need kõik erinevad geopoliitilised ruumid.Alati kui keegi omast georuumist välja "läheb" on veri lahmamas. Arvangi et Venamaa ei tule N-liidu georuumis omadega toime ja Nato lihtsalt peab oma georuumist Venemaale "appi" tulema:nihutama oma baase Ida-Euroopasse.Siis pikemas perspektiivis ei pea Venemaa üksi oma eelarve peal "rapsima" ja saab oma rahva elujärge ka parandada.Kahureid ja võid korraga ei saa ju?
Anonüümne ütles …
Duginil võib oma arvamus olla.Aga ta ei ole täitevvõimu esindaja.Seega tema arvamuse abil võib manipuleerida kohalike lambaid.
Meil on taolisi arvamusliidreid, kelle teooriate abil võib vene inimestega manipuleerida ( Mihkelson,Laar,Herkel,Helme).

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?