Savisaar ja Vähi võiksid mõelda tulevikule

Gruusia okupeerimist läbiviiva Putini parteiga jäägitult lepingut hoidev Savisaar ning Venemaaga ennast majanduslikult sidunud ekspeaminister Vähi tänased avaldused olukorra üle Gruusias räägivad kahjuks sellest, et mõlemale mehele pole kuigi oluline Eesti tulevik ega julgeolek.

Keskerakonna tänane otsus mitte kirjutada alla Riigikogu erakorralise istungjärgu kokkukutsumise avaldusele näitab, et Putini parteiga sõlmitud lepe ei luba olla neil iseseisvad ei Eesti kodanike ega ka siin riigis elavate kõigi inimeste huvide ja julgeoleku kaitsmisel.

Eriti üllatas mind aga Vähi võhiklikkus sellest, et raketisüsteemi Gradi pole kunagi varem kasutatud selliselt, nagu tegid seda väidetavalt grusiinid. "Vähi pole kunagi kuulnud, et seda territooriumi süsteemse hävitamise relva kasutatakse linna hävitamiseks. «Hullumeelsus, et see juhtus täna Euroopas,» tõdes Vähi," edastab Postimees.

Ekspeaminister võiks korrakski mõelda ja lugeda sellest, millega on hakkama saanud Venemaa föderaaljõud Tšetšeenias viimase 14 aasta jooksul. Gradi kasutamine on seejuures tühitähi.

Kuid tõsisemalt. Minu eesmärk ei ole mitte arvustada niivõrd Savisaare ja Vähi hoiakuid. Eesti on vaba ja demokraatlik riik, kus on tagatud sõnavabadus ja arvamuste paljusus. Küll teeb mind aga murelikuks see, kui meie tuleviku ja julgeoleku nimel esitatakse väga küünilisi ning rahvusliku julgeoleku põhialustega vastukäivaid seisukohti Eestis siiski teatavat mõju omavate isikute poolt.

Kommentaarid

murry ütles …
Pole midagi imestada, kaks ühesugust meest ühest ajastust, kus neil hea ja mõnus oli, pole siiani nad mõistnud, et maailm muutub ja võtted, mida kasutavad nemad ja ühtne venemaa ei ole muule maailmale vastuvõetavad. Kahju, et sellist prahti eksiteerib meie hulgas, nii jõuetuid inimesi, kes ei taha muutuda ja aru saada et üks aeg on lõppenud ja teine alanud - paraku ja õnneks on neil järgmisel elus võimalik oma arusaamu muuta, seda võibolla loomariiki sündides ja näiteks jänesena...kõik on üks lõputu ring, kui pole eesmärki end muuta.
Anonüümne ütles …
Täna kuulsin Kuku raadiost juttu Reinsaluga. Ajakirjanik küsis RK erakorralise istungi kohta - "kas pole ohtu, et me nii kiirustades võtame teistsuguse seisukoha, kui Euroopa suured?" WTF! Selleni oleme siis jõudnud!
Või näitab see ajakirjanduse kvaliteeti. Kui kõik ajakirjanikud poliitikasse ronivad, siis jääbki tööpõld tölplastele!

Tõnu
Anonüümne ütles …
Savisaare ja Vähi arvamusavaldused on selge näide, millise jälje on meie rahvasse jätnud nõukogude aeg. Veidi vastuolulisel moel väljendub see minu jaoks suures omakasupüüdlikkuses, mõttejäikuses ka võimetuses tunda end ühiskonna osana, mida see ajastu sõltuvalt positsioonist paljudesse kultiveeris. Tegutsedes ise kohalikus omavalitsuses ning nähes palju erinevatel positsioonidel inimesi kui ka lihtkodanikke, on selgelt eristatavad teatavad ühisjooned tolle ajastu inimestes. Positiivne on see, et uus ja mõjukas põlvkond kasvab peale.
Anonüümne ütles …
Postimees.ee-s oli Vähi artikli all üks huvitav kommentaar, mille siin kohal kopeerin (andku anonüümne autor mulle andeks). Kommentaar on küll kirjavigadega, aga kas ka faktivigadega - seda ma ei tea.

Kommentaari ise:
Mõtlen 11.08.2008 23:07

Hr Vähi!
Kui Teie nägite CNNil et töötavad Gruusia GRADid siis seletuse et see lasi just linna pihta Teie saite vene kanalide abil. Kas Teil häbi pole?
Kui Teie tõesti nägite kuidas GRAD avaldab mõju maastikule siis kujutate ette kuidas GRAD avaldaks mõju linnale. Paraku peate nõustuma, et 08.08 Vene TV piltidel sellist jälgi polnud. Tulid aga siis kui kohale saabus nn " rahuvalvajate" 58 armee ja järsku avastame et neid ka lasid GRADiga, aga ilmselt hr Vähi usub et ikka ja ainult Gruusia vägede pihta (ka aitas arus saada Vene TV kanal). Kusjuures, kui see venelaste GRAD linna pihta töötas siis Gruusia sõdurid kangalaslikult hoidsid kuulutatud vaherahu selleks, et tsivilistid saaks linnas tõesti lahkuda. Vene armee aga kasutas momendi positsioonide sissevõtmiseks.
Veel GRADist. Kui Teie tõesti nägite kuidas see töötab, siis mõistate, et linnas, paneelmaja keldrile see ei pääse, isegi ei purusta lõplikult konstruktsiooni kuid majal aebakaubanduslik väljend tuleb küll. Kuid kui olete kaevikus siis on tõesti, asjaga ühel pool, aga teoreetiliselt. Tsetseeni võitlejad suurepäraselt tõestasid et ka siis võib ellu jääda. Ehk visuaalne effekt laskmisest ei võrdu tulemusega. Sp näiteks USA MLRS kasutan suurema kaliibri.

Hr Vähi. Kui Teie ei vaadatud TVd Tseseenia sõja siis on väga kahju. Teatan Teile, et Vene armee mis Teile kui edisele EV peaministrile nii armsaks sai, iga Tsetseenia linna võtmisel kasutas GRADi enne nn "zatshistkate" korraldamist. Et ajada kogu rahvas keldritesse ja siis "puhastada". Puhastus toimus aga põhimõttel - kildkranaat keldrisse, seejärel automaadi valang, seejärel vaatan kes sees on.
Seega asjaolust, et sellest praktikast Teie ei ole kuulnud on ka vale, kas tahlikult või mitte.
Aga tuletades meelde et Teile armsaks saanud Vene armee hävitas 40 000 Tsetseenia lapsi vanuses 0-11 aastat siis ma soovitan Teile natuke vait olla!
Virgo Kruve ütles …
Mind täitsa huvitab, millest tuleneb IRL-i poliitikute küsimusteta toetus Gruusiale? Olgem siiski täpsed, sest antud juhul oli agressor ja algataja see rooside revolutsioon, millest maailm ootas demokraatlikumat riiki kuid sai tõenäoliselt kümnendiks ebastabiilse regiooni. Lisaks võimalik mõju nafta börsihinnale.
Mis puutub Savisaart ja Vähi, siis neil on poliitiline agenda märksa mitmekesisem kui jällegi IRLi poliitikutel, kes oskavad kisada ainult "Venemaa paha, kartke Venemaad." Kuid sellise pideva hirmutamise peale läheb ükskord nii, et neid ei võeta enam kuulda.
Anonüümne ütles …
Armas Virgo Kruve! Paraku on Vähi - Savisaare agenda just väga ühekülgne. Põhjused erinevad aga tulemus suht sama.
Anonüümne ütles …
Ükskõik, mida Venemaa Gruusias praegu ja lähitulevikus ka korda ei saada, ta ei saa oma brutaalsusega teha olematuks Grusiinide brutaalsust Tshinvali ründamisel. Kas siis GRAD-idega või ilma, kas just 1500 hukkunut(nagu venelased räägivad) või vähem, aga telekas näitas surnud, veriseid ja nutvaid Tshinvali elanikke. Olles täiel määral Gruusia poolt ja nende territoriaalse terviklikkuse poolt, ma ikkagi ei taipa, miks oli Gruusial tarvis nõnda käituda?
Mihkel L ütles …
Just selliste Kruve, Savisaare ja Vähi suguste tõttu meie julgeolek aiataha lähebki.
Anonüümne ütles …
savisaar ja vähi paraku mõtlevadki tulevikule: nad loodavad mõlemad tshuudide oblastis kubernerikohale maanduda...
Anonüümne ütles …
Keskerakonnal on Eesti ühiskonnas oma koht. See, et nad oma lobaga püüavad keskpärasest rumalama venekeelse elanikkonna hääli on parem kui see, et need hääled läheksid mingile konstitutsioonierakonnale. Savisaar leidis hea hetke valimiskampaaniaks ja Vähi muretseb oma muldmetallide tarnijate pärast. Neist muldmetallidest kamakaid ostab ka USA. Võite ise arvata, mis metallid läbi Vähi tehase liiguvad.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?