Merkel Tallinnas ja Medvedev Sotšis

Juhuse tahtel sattus just Tallinn olema see paik, kus Saksamaa liidukantsler Angela Merkel oli sunnitud Venemaad süüdistama rahvusvahelise õiguse jämedas rikkumises. Just sellised sõnad kõlasid Merkeli äsja KUMUs Eesti Välispoliitika Instituudi külaliste ees peetud kõnes.

Veel mõned nädalad tagasi oleks selline avaldus Saksamaa liidrilt olnud mõeldamatu. Ometi tegi Venemaa president Dmitri Medvedev täna Sotšis Lõuna-Osseetia ja Abhaasia iseseisvuse tunnustamisega üheselt selgeks - Moskva ei hooli ei suveräänsete riikide territoriaalsest terviklikkusest, rahvusvahelisest õigusest ega rahvusvahelise koostöö põhimõtetest.

Olgugi, et Merkel ei rääkinud oma kõnes Venemaa võimalikust ohjeldamisest, muutub see küsimus üha aktuaalsemaks ja kriitilisemaks. USA välisminister Rice juba viitas Venemaa blokeerimisele ÜRO julgeolekunõukogus. Esmaspäeval kogunevad Euroopa Liidu liikmesmaade liidrid, kellel seisab ees keeruline ülesanne tugeva sõnumi edastamiseks.

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon kutsub peaminister Ansipi oma koosolekule reedel, et läbi arutada Eesti positsioonid enne seda olulist kohtumist.

Kommentaarid

Unknown ütles …
..jah,Kreml teeb Stalinit:käsen,poon ja lasen.Paneb kogu maailma fakti ette-mis te ikka teha saate?
Anonüümne ütles …
Viisadega oleks ehk võimalik pigistada - ehk siis väheneb venelaste toetus oma juhtkonnale, kui nad enam nii kergesti Schengeni viisasid ei saa, kui viisalihtsustusprogramm külmutada, tulevane viisavabadus välistada...
Anonüümne ütles …
Praegu käib puhas närvide mäng. Venemaa tõstab järjest panuseid vaadates, kui kallilt ollakse nõus Gruusiat müüma. Mugav, kas pole? Pidevalt pillutakse erinevaid kommentaare. Küll on Venemaal ükskõik kas isolatsioon või külm sõda, siis jälle ähvardatakse, millistes valdkondades koostöö katkeb. Lääs on suht surutud seisus. Oluline on, et läänemaailma ühtsus kuskilt ei rebeneks ja keegi 'soolot' panema ei hakkaks. Kas keegi on selle nimel nõus külmemat tuba kannatama?

Lääs on ennast Venemaaga suhteliselt tihedalt sidunud. Lisaks muule on oht, et rahvusvahelisele kosmosejaamale ei pääse alates 2010 aastast muudmoodi ligi kui vaid läbi Venemaa. Huvitav, mis suunas USA mõtted selle koha pealt liiguvad?

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?