McCain vs Obama: lõpp tuleb pingeline

Nüüd on kõik kaardid lauas. USA presidendivalimistel on algamas täistuuridel lõpuspurt. Kui Obama teadis oma nõrkust ning eelistas asepresidendikandidaadina välispoliitilist autoriteeti senaator Bidenit, siis McCaini valik oli minu arvates veelgi parem. Alaska kuberner Sarah Palin sobib suurepäraselt täiendama omakorda vabariiklaste liidri puudujääke.

Mulle tundub, et Palin toob McCainile rohkem kui Biden Obamale. Demokraatide kandidaat on ise paras superstaar, kelle kõrval on niigi raske esile tõusta. McCain suudab aga koos Paliniga muutuda küllaltki ahvatlevaks nii Hillary Clintoni toetajatele, nooremale põlvkonnale (Palin on noorem kui Obama) kui ka nendele, kes soovivad valida kedagi, kelle töökoht pole Kapitooliumi künkal.

Viimased küsitlused näitavad väga pingelist seisu McCaini ja Obama vahel. Suure tõenäosusega jääb see vahe napiks kuni valimispäevani 4. novembril.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Bideni ja Palini vaated erinevad kõige enam loodushoiu ja inimtekkelise kliimasoojenemise küsimustes. Palin on tuntud kui fossiilparunite toetaja ja toetab ka Alaska naftavarude väljapumpamist Alaska looduskaitsealadelt. Biden on aru saanud, et rahvusvaheline julgeolek, ökoloogiline jalajälg (sh. ka inimtekkeline kliimasoojenemine) ja energia tootmistipp on omavahel seotud ja vajavad ühist lahendust.

Mina arvan, et noori lihtsalt poliitiku noorusega ei püüa, sisu vaadatakse ka.
Anonüümne ütles …
No vähemalt see peaks positiivne olema, et Demokraatide poolt on Biden kogenud ja Eesti pooldaja ning Vabariiklaste poolt on McCain Venemaa suhtes teravalt sõna võtnud.
Enda poolt vaadates ei usaldaks Sarah Palinit küll, sest hoolimata loodusarmastusest on tegemist inimesega, kes lubaks kaitsealal rahulikult naftat puurida ja naiste abordiõiguse üle võiks ka diskuteerida... Aga PR sammuna on see loomulikult briljantne käik. Al Gore (demokraat) tegeleb hoopis tänuväärsema ja konkreetsema algatusega, mille eesmärk on 10 aastaga viia USA energiasüsteem üle taastuvatele energiatootmisviisidele (vt http://www.wecansolveit.org/). Way to go Estonia?

Putin on taas Euroopa käsile võtnud süüdistades USA-t sõja õhutamises ning ajades aktiivset telefonitdiplomaatiat enne EL-i juhtide kokkusaamist, et võimalikke sanktsioone vältida ning 'emotsioone' maha võtta. Viimaste sündmuste valguses võiks juba isegi selge olla, et vene poliitika täna on nagu hobuse köha, mis on homme kõigil ununenud. 30.08.08 Aterist H. Aasmäelt üks tsitaat: "On üks põhimõte, mida peab Venemaa puhul teadma. Asi on selles, et Vene riiklik mõtteviis, mis on aastasadu vana, ei saa jutust aru. Igasugust juttu ja kõnelemist käsitletakse Vene riiklusteadvuses nõrkusena. Kui sa astud nende vastu aga reaalse sammu, siis on kohe teine jutt." Kas Vene poliitikute kriminaalsetele tegudele, vaenuõhutamisele, demagoogiale, valedele, oma lubadustele ja allkirjadele sülitamistele on oodata adekvaatset vastukaja või on Putin & CO jõudnud teistele juba omad prillid ette panna? Meediasõjas on Venemaa ohjad igatahes enda kätte haaranud. Igalpool on vene poliitikud. EL-il on viimane aeg ennast tõestada, kui demokraatlike väärtuste ustav kaitsja. Hirm on selle ees, et sisuliselt lastakse püksid täis nt väitega, et Gruusia oli ise ka süüdi...
Anonüümne ütles …
Palini puhul jäi mulle silma rohkem fakt, et tegemist oleks eelkõige nagu häälemasinaga, mitte pädeva kandidaadiga. Evangelistina sümpatiseerib ta vabariiklaste konservatiivsemaid valijaid, kelle toetuseta pole ükski kandidaat saanud Valgesse majja. Lisaks kuulub ta mingisse relvakandjate lobistide gruppi, kes peavad relvakandmisõigust ameeriklase pühaks õiguseks.

Peale selle muutub McCainil peaaegu võimatuks Obama süüdistamine kogenematuses - tema tugevaimas trumbis demokraadi vastu viimastel kuudel.

Seega kokkuvõttes mina küll Palini paremaks valikuks ei pea kui Bidenit, vähemalt pädevuse ja vabariiklaste liidri puudujääkide täiendamise poolest.
Anonüümne ütles …
Kreatsionist, abordivastane, jääkaruvihkaja. McCaini tiim mängib puhtalt Hillary valijate lollusele, lootes et piisav hulk neid valib günekoloogia, mitte ideoloogia alusel.

Ei usu et see palju edu toob, eriti arvstades et nad tõid kogu oma 'kogemuse' argumendi selle triki ohvriks. Napp poolteist aastat kuberner riigi rahaliselt ja rahvastikult pisimas osariigis, enne seda linnapea 8500 inimesega linnas, enne seda... mitte midagi.

Arvata on, et McCaini vanusest/tervisest tulenevalt vaadatakse viitsekandidaati sel korral eriti teravalt;)
Anonüümne ütles …
McCaini jaoks pühendab eesmärk abinõu. Ta on keskendunud võitmisele ilma, et mõtleks mis saab pärast kampaaniat. Palin on olnud senaator vähem kui kaks aastat ja väikese 6000 elanikuga linna linnapea. Kas selline inimene on tõesti kvalifitseeritud juhtima võimsimat superriiki maailmas kui 70 aastase vähihaige vanuriga peaks midagi juhtuma?

"Sullivan added, "Palin isn't the issue here. McCain's judgment is. It's completely off the wall. Is there something wrong with him?"

That may sound like a flippant question, but it deserves a serious answer. Is there something wrong with him? Might this be evidence of some kind of impulse problem, as reflected in his shoot-first, think-second approach to foreign policy?

When I think about the respect that John McCain had worked so hard to develop, the stature he'd taken years to cultivate, and the reputation he'd built his career on, it's breathtaking to see him throw it all away. If there's a more complete collapse in modern political times, from hero to clown, I can't think of it."

http://www.salon.com/opinion/conason/2008/08/30/palin/index.html

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?