Kreml suundub sihikindlalt miiniväljale

Lõuna-Osseetia ja Abhaasia iseseisvuse võimalik tunnustamine Kremli poolt ning seeläbi Gruusia territoriaalse terviklikkuse ühepoolne lõhkumine võib tähendada tõsiseid tagajärgi ennekõike Venemaale endale.

Kreml on võtnud selge kursi jõulisele vastandumisele läänemaailmaga. Seda eriti lootuses, et ilma Venemaa energiaressurssideta ning ÜRO julgeolekunõukogu otsusteta pole võimalik paljusid globaalküsimusi osaliseltki lahendada.

Ometi võib see "pullitamine" neile vaatamata kõigele väga kalliks maksma minna. Putini ja Medvedevi duo jõuline läänevastane retoorika ning Vene armee laiutav käitumine räägivad sellest, et Moskva ei kipu hoolima enam Lääne hoiatustest ega suhete jahenemisest. Viimast eelistatakse partnerlusele, sest see ei sobi kokku Venemaal uuesti pead tõstvale impeeriumi ideoloogiale.

Venemaa juhtkond arvab, et suudab justkui "Kosovot tehes" laiendada oma geopoliitilist mõjuruumi. Samas pole sugugi välistatud, et uue ekspansiooni katse võib seekord päädida hoopiski riigi enda lagunemisega.

Kui silmas pidada Venemaa rasket demograafilist olukorda, Põhja-Kaukaasia "keemist", Siberi tühjust võrreldes Hiina ülerahvastatusega, siis peaks Moskval olema küllaga alust mõelda iseenda riigi territoriaalsele terviklikkusele.

Moskva on pidevalt süüdistanud Läänt justkui topeltstandardite kasutamises. Lõuna-Osseetia ja Abhaasia iseseisvuse tunnustamise järel võib alati küsida, miks ei võiks Tšetšeenia, Tatarstan või mõni muu Venemaa regioon taotleda riiklikku enesemääramist.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Äkki räägiks sellest ka kuidas Medvedev vihjas sellele, mis kõik Transnistriaga juhtuda võib, kui Moldova sõna ei kuula...
Anonüümne ütles …
Huvitav, mida ka Hiina RV sellest arvab? Kas nad vaatavad Venemaa, kui kasuliku partneri, tegevust lihtsalt pealt?
Anonüümne ütles …
Retooriline küsimus, et kas Venemaal üldse on erilisi valikuid alternatiivseks käitumiseks pikema perioodi jooksul?
Demokraatlik Venemaa hakkaks tõenäoliselt üsna kiiresti lagunema. Venelaste osakaal oma riigis langemas. Peale NLiidu lagunemist on Venemaa suhteliselt oma võimsuse tipul. Energiamonopoli saavutamine aitaks seda tugevalt kindlustada. Demokratiseerumine tähendaks Venemaa jaoks kindlasti suhteliselt palju loobumist ja riigi osakaalu vähenemist, mis tekistaks kindlasti palju sisepingeid autoritaarsusega harjunud ühiskonnas. Lisaks tähendaks see selle niigi segase riigi idee kadumist. Ilmselt nii sisse- kui ka väljapoolse suunatud agressioon on ka võimalus, kuidas hoida üleval keskse valitsusega ametnikeriiki.
KT ütles …
ausalt öeldes mina ei usu kuni viimase hetkeni, et VF tegelikult ka tunnustab neid iseseisvusi. ning seda mitte soovmõtlemisest lähtudes, vaid kasvõi jäärjepidevuse mõttes - ei tunnusta nad ju Kosovot.

argumente oleks veel, aga nende kõigi ühisviga on see, et nad on nö mõistuslikud:)
Anonüümne ütles …
mina ei saa aru, kust teil see nii loendamatult suur viha venemaa vastu tuleb. paha, et te igal pool nii palju lehepinda saate.

muidugi ei käitu venemaa õigesti/hästi, aga te lähete üle piiri. olen muidu IRLi pooldaja, kuid see rahvuslaste tiib ajab mind marru. teie, tsahkna ja kruusimäe olete ebasümpaatsed. kas olen vale erakonna poolt hääletanud?
Marko Mihkelson ütles …
Salasilm: kahjuks on lootusi andnud võimalikud lahendid Moldovas taas päevakorrast maas.

Marko K.: Hiina on väidetavalt saatnud mingit humanitaarabi Lõuna-Osseetiasse. Muidu tüüpiline madal profiil. ÜRO julgeolekunõukogus pigem neutraalne.

Karri: paraku on Sul õigus. Venemaa arenguloogika ei jäta tõesti teistsuguseid võimalusi sellisele eliidile, nagu seda me täna kogeme. Demokraatia suurendaks kahtlemata regioonide iseseisvust. Kas see viiks tingimata lagunemisele, pole kindel.

Karmo: täpselt nii. Meie ratsionaal ei ole hea alus analüüsiks. Pigem arvan, et Moskva läheb praegu lõpuni. Võin muidugi eksida.

Anonüümne: milles seisneb viha? Kas oma põhimõtetetele kindlaksjäämine ja Eesti rahvusliku julgeoleku eest seismine on patt? Kui hoolid Eestist, siis oled kindlasti hääletanud õige erakonna poolt.
Anonüümne ütles …
kt, nüüd on viimne hetk käes

Huvitav, kas Tallinnas olev Merkel nüüd pressikonverentsi annab?
KT ütles …
mnjah. tunnistan oma viga. vägagi tuleb meelde ühe psühholoogist poliitikakommentaatori (Radzihovski) olukord, kes enne Tshinvali kriisi puhkemist seletas, miks seda juhtuda ei saa. ja tõepoolest, mõistuslike argumentidega sedasorti asju seletada ei saa.

nüüd aga ilmselt paiskub meediasse ohtralt kirjeid, kus kõik targad mehed seletavad, kuidas see kõik on loomulik ja kuidas nad kõike seda ette nägid.

mina ei näinud.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?