Euroopa ei tohiks lubada sõda Gruusias

Viimaste päevade ärevad uudised Lõuna-Osseetiast nagu Venemaa toetatud separatistide provokatsioonid, laste evakueerimine Tshinvalist ning Venemaa asekaitseministri tänane salavisiit separatistide juurde viitavad tõsise konflikti proloogile.

Gruusia allikate teatel pidasid täna Tshinvalis salajase kohtumise separatistide liidritega Venemaa kaitsemninistri asetäitja Nikolai Pankov, Põhja-Kaukaasias paikneva 58. armee komandör ja Venemaa sõjaväeluure (GRU) asejuht. Samuti on teatatud, et Roki tunneli põhjapoolses suudmes on lahinguvalmis 58. armee viis pataljoni.

Venemaa välisministeeriumi viimane avaldus pingete maandamisele kutsumisest on silmakirjalik. Moskva püüab jätta muljet, et nemad on rahu poolt. Samas lükkasid Abhaasia ja Lõuna-Osseetia separatistid Venemaa survel tagasi Saksamaa vahendusettepanekud ega nõustunud osalema Berliini kõnelustel.

Kujunenud situatsioonis on äärmiselt oluline, et Euroopa Liit sekkuks kiirelt konflikti leevendamisse. Minu arvates peaks Eesti välisminister kasutama just praegu Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni ja väliskomisjoni juulikuus antud mandaati selleks, et koos sarnaselt mõtlevate kolleegidega kutsuda võimalikult kiiresti kokku Euroopa Liidu välisministrite erakorraline kohtumine. Kuna järgmine korraline kohtumine peaks toimuma alles septembri algul, siis võib poliitiliselt vaikne august olla just sõjaõhutajate lemmikkuu.

Ja veel üks tähelepanek. Meie meedia võiks siiski Gruusias toimuvat käsitleda mitte üksnes läbi Venemaa kanalite. Poleks paha, kui Gruusiasse võiks just praegu lähetada korrespondendi, et sealset olukorda lahti seletada.

Kommentaarid

KT ütles …
seniks kuni kasvõi Jaanus Piirsalu pole sinna taas lähetunud, võiks kolleegid saatkondlased olla tegev-ajakirjanikel vähemalt kord nädalas telefoni otsas. või tehakse seda juba? sel juhul pole mina sealt tulevaid teateid näinud-kuulnud. on see minu viga?
Marko Mihkelson ütles …
ilmselt mitte, Karmo. Tänased uudised meie kanalites on ikka väga ebaprofessionaalsed. Nõustud?
Miks mitte küsida Brüsselist, miks mitte meie ministeeriumist, miks mitte Tbilisist. Seevastu suuresti Vene propaganda edastamine.
KT ütles …
olen täna palju Hiina-teemalist lugenud. seetõttu ei oska üheselt vastata:)

süüakse seda mis taldrikul. kes saab süüdistada?
Anonüümne ütles …
Marko, sooviks sult kommentaari ühe teise teema kohta, mis küll haakub taas Vene propagandaga. Sel nädalal on taas algamas Erna retk, täna kirjutab sellel teemal ka Delfis Rein Ruutsoo. Iga ajalooga kursis olev inimene teab, et ernalaste seost natside Abwehriga pole võimalik eitada. Kas sa ei leia, et Eesti on selle asjaga ise ämbrisse astumas. Kas poleks mõistlik anda Erna retkele uus nimi ja hakata seda korraldama augusti asemel hoopis juunis või juulis. Vastasel juhul satub Eesti riik väga piinlikku olukorda.
Anonüümne ütles …
Selle erna retkega on nii, et miskipärast ei näe selle kunagises seotuses natsidegaprobleemi isegi mitte hiinlased, kes lausa mitme koosseisuga kohale tulevad, kuigi HRV püha kohus peaks ju "töölisrahva" riigina olema võidelda natsismiilmingute vastu...

Hoolimata vene propagandast peaks jõujooned paigas olema: ei hakka enam muutma oma arvamust need, kes on veendunud, et eestlased on natsid ja ka vastupidisel arvamusel olijad.Ma arvan, et samba liigutamine pani jõujooned lõplikult paika.
Anonüümne ütles …
Pigem on asi ikka selles, et hiinlased ja lääneeurooplased lihtsalt ei tea selle seotusest natsidega. Eesti kaitseministeerium ju varjab seda infot. Kui nad asja lähemalt uurima hakkaksid, ootaks neid ees paras üllatus.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?