ETV venekeelne programm on hädavajalik

Eesti üks suuremaid sisemise julgeoleku ohtusid peitub infoväljade erinevuses. Seda tõdeti eelmise aasta aprillis, seda on teravalt tunnetada Gruusia sündmuste kontekstis. Paraku on see jäänudki vaid tõdemiseks ning mingeid reaalseid samme pole astutud.

Juba enne eelmise aasta aprillisündmusi oli selge, et Venemaa riigistatud ning järjekindla propagandaga sisustatud meediakanalid loovad nende pidevates ning jäägitutes jälgijates maailmast kallutatud kõverpilti. Eriti kontrastne on see väljaspool Venemaad, kus on olemas ka alternatiivne maailmakäsitlus. Näiteks Eestis.

Vaatamata kõigile rahalistele ning muudele raskustele pole täna mingit õigustust sellele, ETV kanalitel puudub kasvõi minimaalnegi venekeelne programm. Minu arvates võiksid kõik asjasse puutuvad otsustajad võimalikult kiiresti siin tegevuskava koostada ning hiljemalt 1. jaanuarist 2009 programmiosa käivitada.

Kindlasti peaks see sisaldama arvestatavas mahus uudiseid, diskussioonsaateid, dokumentaalfilme ja nii edasi. Nagu mitmed kolleegid on pakkunud, võiks venekeelsed subtiitrid olla juba praegu mõningate saadete juures olemas.

Kommentaarid

Unknown ütles …
..muidugi,see annab venelasele võimaluse vene infosõjast väljuda ja lääne infot hankida..nagu meil "ameerika häält" kuulates ja USA kongress peaks ka rahaliselt toetama seda ühist ettevõtmist..õige info toodab julgeolekut.
Anonüümne ütles …
ETV2 tegevuskava on üsna asjalikul kujul ammu olemas - veebruaris kinnitatud ERR arengukavas , nt lk 22-23 (vt
http://uus.err.ee/img/err/ERR_arengukava_2009-2012.pdf). Jääb üle kindlustada selle plaani rahastamine, sest paraku on seni just ETV2 käivitamine jäänud eelarveprioriteetide osas vaeslapseks. Ju siis on aastatagused õppetunnid ununenud. See, et ETV2 täna mingilgi kujul ikkagi eetrisse jõuab, on pigem mõnede ETV juhtide olusid trotsiv soolo ilma vajaliku riikliku toeta.
Anonüümne ütles …
Arvan, et lisaks venekeelsele ETV-le oleks siin vaja hoopis laiemat rahvusvahelist koostööd informatsiooni jagamise teemal. Kui on loodud kaitseorganisatsioon NATO, mille ülesandeks on sõjaliste rünnakute ärahoidmine, siis on selle loomulikuks osaks ka info käsitlemise teema (infosõda). See koostöö võib ju piirduda vaid Balti riikidega, kuid mõte on selles, et suurendada kandepinda ja luua ’laiem rinne’ kui seda on ETV 2. Loomulikult on olemas ka igasuguseid toredaid venekeelseid satelliidikanaleid, kuid seetõttu on oluline ka selle info kättesaadavuse küsimus. See on äärmiselt raske teema, sest väga keeruline on isegi rahvusvaheliste pingutustega luua alternatiivi vene kodusele televisioonile. Kõigepealt kättesaadavus võimalikult laiale auditooriumile, kuidas pakkuda alternatiivi kodustele uudistediktoritele, kultuuritegelastele jne, et see ei jääks vaid marginaalseks kanaliks.
Marko Mihkelson ütles …
Karmo, teema väga oluline ja sellest räägib täna ka Laar. Kuid Eesti konteksti see ei asenda.

Eeroga nõus, vaja on tõesti poliitilist tahet, mida kahjuks on siiani nappinud.
tambet ütles …
Igati poolt :)
dr Baarmän ütles …
Nõus KT-ga.
Kui omal raha ei jätku, võikski läti-leeduga seljad kokku panna ja ühise kanali luua.
Ise vaataks ka hea meelega, mis lõunanaabrite juures toimub :)
KT ütles …
kuna olen ise umbes samamoodi ammu rääkinud, siis on jutt jummmmala õige:)
http://karmotuur.blogspot.com/2007/07/milleks-meile-venekeelne-meedia.html

ja kes iganes poleks see "kt", siis tema idee on veelgi põnevam ... ainult et sellevõrra ka raskemini-teostatav
Anonüümne ütles …
Teema on oluline veel selle poolest, et enne II maailmasõda õnnestus meie suurel idanaabril suhteliselt edukalt takistada riikide vahelist koostööd Soomest Poolani. Täna oleme rõõmsalt küll EU-s, aga erinevate piirkondade side või koostöö on siiski väga oluline. Palju me suhtleme nt Lätiga või teame seal toimuvast? Ühise teleprogrammi väljatöötamine ja -andmine võiks luua üsna tõhusa koostöökanali ja püsiva sideme, millel oleks teleekraani kaudu väga erinevaid väljundeid. Usun, et see oleks proovimist väärt. Kuigi jah palju on ka küsimusi, mis sellega seoses kerkivad...
KT ütles …
praegu jääb küll pisut skisofreeniline mule, nagu ma vestleks iseendaga ;)

suurim probleem vaatab vastu Euronews või CNN pealt. kui kasutada eetriaja täiteks ainult/enamasti ühe poole pilti, siis on tulemus kontrproduktiivne
Anonüümne ütles …
Pardon identiteedivarguse pärast - minu õige nimi on Karri, aga nagu ka eelpool sai öeldud on populaarse ja vaadatava telekanali loomine tõsine pähkel. Samas ongi üks võimalus selles telekanalis võrrelda erinevatelt pooltelt tulnud infot. Vikerraaadiost olen ka vahel kuulnud, kuidas üks vene reporter (nime ei mäleta) vaatleb venekeelses meedias ilmunud uudiseid. Vene kanalitest tuleva jama (võimalikult erapooletu) kirjeldamine ja analüüs oleks kindlasti huvitav paljudele.
Anonüümne ütles …
Arutada tuleks veel üht aspekti: kui venelane (pool)riiklikke kanaleid PEAB uskuma ja vaaatama, siis loodava? kanali puhul tal seda "kohustust" pole.

Kellegil on veel meeles Ilvese lootused piirileppe suhtes peale vestlust Medvedeviga? Nüüd oleme me näinud, mis Medvedevi sõna väärt on.
Virgo Kruve ütles …
Milleks ma peaksin ETV-d vaatama kui periooditi pole neil ühtegi saadet 10 vaadatuma hulgas? Avalik-õiguslik pole isegi eestlastele enam mingi infokanal. Venekeelseid uudiste kanaleid on Eestiski näha rohkem kui meil digis kõigi seebi-tv-kanalitega kokku. Lisaks mängib väga suurt rolli harjumus. Kui teleka nupud on juba aastate jooksul kätte harjunud, siis uue kanali ja nupu leidmiseks on vaja ikka väga suurt põhjust.
Anonüümne ütles …
Ei saa aru, miks Eesti tahab kanalit teha just üksi? Võib olla oleks parem teha koostöös Läti ja Leeduga ja võib olla ka Soome ja Rootsiga. Peamine ju - sõltumatu informatsioon mida venekeelses keskkonnas vähe sh ka Venemaal. Seega see kanal võiks olla kättesaadav ka satTV'l üle Euroopa.
Teiseks, meenub, et kuskil Venemaal vastuvõetud mingi kava, mille kohaselt hinnatakse riike selle järgi, kui palju panustatakse seal venekeelsele ajakirjandusele. Seega võib isegi + punkti teenida. ;)
Anonüümne ütles …
Gruusia konfikti ajal vaatasin olemasolevaid lääne ja vene kanaleid. Tõepärase info leidsin kuskil ridade vahelt.Eesti kanaleid ei vaatanud. Täielik BS.
Aegunud ja ühekülgne inf kohalikele
zombidele.
Siin artiklis kirjutab grusiinist "tšinovnik", et nende rünnak oli "planeeritud, aga nad ei oodanud Venemaa vastulööki".Aga meile räägiti midagi muud:

http://www.ap3.ee/Default2.aspx?ArticleID=30c975b8-c676-4019-bec2-c71b3122ac44&open=sec
Anonüümne ütles …
Vene karu!
Mina vaatasin aga kõik kanalid kuna selleks oli võimalus-olin puhkusel.
Nõus ainult sellega et Eesti ajakirjandus tihti ebaprofessionaalne, ei oska tausta lahti rääkida, ei tunne valdkonda jne. Midagi huvitavat sai teada ainult ekspertidelt. Sh ka Marko paistis silma.
Zombeerimisest aga nagu alati silma paistisid vene kanalid.
Ehk ühekülgsele materjalile antakse juurde veel juhis, kuidas see "tuleks mõista", klassiliselt rajutakse pea ohrite arv 2000. Numbrit korratakse mitu korda erineval taustal. Silmapaistav ka Vesti võtsitud materjal FoxNews Osseetia tüdrukuga.
Sõja planeerimisest. Iga riigi peastaabis on oma salatuba kus seisavad vastavad kaustad. Olen kindel, et näiteks Poola peastaabis on kaustad Venemaa, Valgevene kuid ka Saksamaa ja Leedu kohta. See on rutiine töö. Kui midagi juhtub, võetakse vastav kaust kätte ja hakkatakse tegutsema. Gruusia kohta aga küsimus: miks just see plaan käivitati. Vene ajupesu masin otseselt vastust ei anna, ütleb ainult et "Saakashvili on süüdi".
Asjaolu, et Gruusiast tuli informatsioon, et ei arvestanud Venemaa suuremahulise operatsiooniga on tõstus sellele, et Gruusia liigub demokraatia suunas mida Venemaa kohta öelda ei saa.
Anonüümne ütles …
Tere jalle!
RTV Planeta oli ka uhepoolne ja ei naidanud piisavalt Venemaa sõjamasina tegutsemisest Gruusia sees. 12a Oseetia tudruku intervjuu Fox kanalile oli kah Vesti poolt räigelt moondatud, et kohe paha oli vaaadata.
Demokraatlik riik ei pea demokraatiat oma rahvale "eksportima" sellisel moel,nagu Saakashvili tegi:
http://www.youtube.com/watch?v=9sHswA0yRkw

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?