Putin vormistati rahvuslikuks liidriks

Mida oligi vaja tõestada. Nagu siin blogis sai mõne aja eest kirjutatud, ei jäta Venemaa president Vladimir Putin Kremlist välja kolides midagi saatuse hoolde. Tema tänane otsus asuda Ühtse Venemaa liidriks (tõsi küll, parteisse astumata!) veenab, et kauaräägitud võimu ümberkonfigureerimine Venemaal on jõudmas oma lõppfaasi.

Esiteks tähendab see seda, et partei "apoliitilise" esimehe koha kaudu vormistati Vladimir Putin täna sisuliselt rahvuslikuks liidriks. Teiseks viib võimu nn parteistamine selleni, et riigis hakkab sarnaselt omaaegsele NLKPle taaskord esimest viiulit mängima mitte president või isegi peaminister, vaid see, kes juhib parteid. Loomulikult võib partei liider olla samal ajal siis kas president või peaminister.

Ja kuna vähemalt tänases kontekstis puudub 2-miljonilise liikmeskonnaga Ühtsele Venemaale vähegi arvestatav alternatiiv (isegi siis, kui valimised oleksid vabad), siis "suveräänse demokraatia" tingimustes tähendab see võimupartei liidrile tagatult kõige mõjuvõimsamat positsiooni riigis.

Kindlasti ei muuda see Venemaa võimusüsteemi läbipaistvamaks ja demokraatlikumaks. Pigem tsementeerib see veelgi võimu tsentraliseeritust, mis kaugemas perspektiivis ei saa olla kuigi jätkusuutlik. Ka muutub kogu otsuste langetamise protsess senisest veelgi kinnisemaks ning arusaamatumaks, kusjuures pole lõpuni välistatud ka konflikt partei liidri ja presidendi vahel. Vähemalt kehtiva konstitutsiooni järgi on viimasel avalikku võimu ja voli tunduvalt rohkem.

Kuid eks sellega pole ilmselt kogu võimuraputus Venemaal veel lõppenud. Märgilised sündmused on veel ees. Eriti muidugi 7. mail Medvedevi ametisseastumine ning sellele järgnevad sammud. Kuid enne seda võivad asjaosalised ise rahulikult pikkadele pühadele vastu minna.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA