Riigikogu on tegemas jõulist avaldust

Täna hommikul 40 kolleegi poolt Riigikogu menetlusse antud avalduse eelnõu "Georgia suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse" toetuseks on väga õigeaegne ning sisult jõuline. Loodetavasti õnnestub see kiirmenetluse kaudu vastu võtta juba homme pärastlõunal.

Ei saa muidugi veel välistada, et avalduse eelnõu teksti kohendatakse muudatusettepanekutega, kuid selle peamised sisupunktid vaevalt lahjenevad. Igatahes on algatajate seas kõigi Riigikogu fraktsioonide esindajad.

Kolm olulisemat sõnumit selles kavandatavas avalduses on järgmised. Esiteks kutsutakse Vene Föderatsiooni üles peatama kõik sammud, mis õõnestavad Georgia territoriaalset terviklikkust. Teiseks annab Riigikogu oma avaldusega märku, et katsed ohustada Georgia suveräänsust võivad seada küsimärgi alla Euroopa Liidu ja Venemaa vahelise Koostöö- ja Arenguleppe sõlmimise. Kolmandaks kutsub Riigikogu NATO liikmesriike andma juba 2008. aasta detsembris Georgiale liikmelisuse tegevuskava.

Kommentaarid

kronja ütles …
"Teiseks annab Riigikogu oma avaldusega märku, et katsed ohustada Georgia suveräänsust võivad seada küsimärgi alla Euroopa Liidu ja Venemaa vahelise Koostöö- ja Arenguleppe sõlmimise" <-- mul tulevad naerukrambid praegu :) riigikogu avaldused võivad seada küsimärgi alla venemaa ja suurriikide vahelised suhted? nagu me kõik teame juba, on nii prantsusmaa, saksamaa kui nüüd ka itaalia igati koostöö, mitte konfrontatsiooni poolt suhetes venemaaga. arvata, et nüüd eesti riigikogu "jõuline avaldus" seda seisukohta muudaks... "tule taevas appi", nii naiivne ei saa ju ka olla? :)
Anonüümne ütles …
kronja,absoluutselt igal liikmesriigil on selles küsimuses vetoõigus, k.a eestil.erinevate küsimuste osas on sellega jõuliselt ähvardanud poola ja alles hiljuti ka leedu.

aga küsimus markole. millist päevade arvu võib pidada veel kiireks reageerimiseks sündmustele riigis, mis on Eesti üheks välispoliitiliseks prioriteediks?
kronja ütles …
kristjan, tänud - juhtisid tähelepanu, et väljendasin end valesti. vetoõigus ja mingisuguse otsuse läbi surumine on täiesti erinevad asjad. silmas pidasin seda teist.
Marko Mihkelson ütles …
Kristjanile: mida sa täpselt silmas pead?
Anonüümne ütles …
kui Riigikogu võtab homme selle avalduse vastu, siis kas tegemist on sündmustele kiire reageerimisega? ehk küsimus sellest, kas seda oleks saanud/võinud kiiremini teha või sellega võib täiesti rahule jääda?
KT ütles …
see teine punkt on palju kõvem sõna kui esmapilgul arvata võib!
Marko Mihkelson ütles …
Kristjanile: Riigikogu on täna tegelikult tegemas ajalugu. Ühtegi avaldust pole sedavõrd kiirelt veel vastu võetud. Küll võinuks aga meie välisministeerium reageerida hoopis kiiremini oma ametliku positsiooniga.

Karmole: oled tabanud naela pea pihta!

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA