Nüüd on puudu vaid "kangelasemad"

Kas teie tahate saada "Töö kangelase" kuldtähe? Või peaks paljulasteliste emadele andma kangelase tiitli? Meenutab vist Nõukogude Liitu? Just. Kuid kuna Venemaal käib jätkuvalt sovjeetliku peegeldpildi loomine rahva rahustamiseks, siis pole ka midagi imestada, et tekivad sellised ideed.

Venemaa presidendi juures tegutsev Ühiskondlik Palat on soovitanud tõsimeeli taastada "Venemaa töö kangelase" kuldtähe. Mäletatavasti oli Nõukogude impeeriumis seal veel vahel sõna "sotsialistlik". Idee on välja pakutud Stavropoli ühe tööorganisatsioioni poolt, kelle meelest pole tublid töötegijad Venemaal piisavalt motiveeritud. Ordeni kavaleriks võiks idee autorite meelest saada kaevurid, metallurgid, põllumehed, ehitajad, teaduse ja kultuuritöötajad.

Mis seal ikka. Igal riigil on suveräänne õigus tunnustada oma kodanikke ordenite jagamisega. Paraku on see pisiseik lihtsalt kinnituseks, millistele väärtustele Venemaal püütakse ühiskonna sidusust ehitada. Ikka meenuvad Lilja Ševtsova sõnad: Venemaa on tagasi, tagasi minevikus.

Kommentaarid

kronja ütles …
kui nüüd minna lähimasse mcdonaldsisse ja vaadata ringi siis võib leida, et mõnel seinal kassade juures ripub "kuu töötaja" pilt. pole küll tegemist ordeniga, aga tubli töötaja tunnustamisega kindlasti. kas see on halb?
miks, milleks on vaja otsida IGAS venemaa sammus midagi negatiivset? kas see, et nõuka ajal tunnustati - ordeniga kaasneb muide ka rahaline preemia, kui mõni nüüd ei tea - häid töömehi on mingi halb asi?

marko, milleks see õhutamine?
Anonüümne ütles …
kronja, sa ei saa asjale pihta. Tegemist on NOSTALGIAGA. Aga nostalgia poleigatsus selle järgi mis oli vaid see millest puudust tuntakse. Venelaste nostalgia peegeldab eelkõige ihalust suure võimu järele.Enamus on kibestunud, et maailm ei võta neid, venelasi,tõsiselt, ei hinda "väärikalt" nende panust "maailma ajalukku". Kõik see stalini isiku ausse tõstmine ja taaskord alanud teise maailmasõja kultus( just nimelt kultus!) peegeldavad soovi olla maailmas taaskord "kõva käsi".Tähele pandud, kardetud, lugupeetud.

Probleem on selles, et "vanad head ajad" pole kunagi tagasi tulnud.
kronja ütles …
salasilm, sinu kommentaari (ja marko postituse) puhul on tegemist faktide tõlgendamisega, mitte objektiivsuse ega reaalsusega. ma ei räägi juba sellest, et osa väljendatud arvamustest on pehmelt öeldes lambist võetud ("stalini isiku ausse tõstmine" on üks eredamaid)
Anonüümne ütles …
kronja, milline on siis "objektiivne reaalsus?"
kronja ütles …
provotseeriv küsimus, kas pole? ma ei julgeks väita, et tean vastust küsimusele "mis on objektiivne reaalsus". kuid marko postitustest on ju kahjuks selgelt näha, et ta ei üritagi olla objektiivne, ja see teeb murelikuks - tegemist on ikkagi arvestatava inimesega, mitte koolipoisiga delfi kommentaariumis?..

minu meelest on olukord natuke vast võrreldav n.ö. "usuhullude" tegutsemisviisiga, kas teile ei tundu? "me teame, mis on õige" (piibel on püha tõde/venemaa on paha imperialistlik riik) ja faktid tõlgendatakse sellest seisukohast lähtudes (looduslikud katastroofid on jumala karistus/oma huve kaitsev venemaa on totalirismi poole minev riik).

see ülaltoodud väide (et venemaa lähebki oma teed, mitte ei ehita meie mõistes demokraatiat) ei pruugi vale olla - äkki ongi nii, et jumal karistab meid pattude eest ja et venemaal on stalinistid üritamas võimu võtta ning üritavad rahvast mõjutada - aga see oleks vaid OSA tõest, kas pole nii? siin blogis ei kirjutata näiteks sellest, kuidas ameeriklased vange piinavad vms - ilmselt ikkagi lihtsal põhjusel, et nad on "sõbrad", mitte sellepärast, et see demokraatiaga kuidagi seotud on.

ma olen kaugel arvamusest, et venemaal on kõik hästi - mul on üsna palju sõpru elamas nii moskvas kui mujal venemaal, ka ise olen seda riiki külastanud rohkem kui paar korda, ja üht-teist oskan järeldada mitte ainult sellest, mida televiisor näitab. aga joonistada pilt, nagu venemaa oleks (ainuke) kurja juur ei ole õige ega õiglane. ning asi, mis mind isiklikult vast kõige rohkem häirib - eesti on ka minu kodu ja ma sugugi ei taha, et poliitikute pärast, kes ei suuda või ei taha objektiivsed olla, meie suhted naabritega kanni läheksid. ja just selline pidev faktide kallutamine oma "õige" vaatemaailma tõestamiseks ongi asi, mis sellele kõvasti kaasa aitab...

p.s. ma saan aru küll, et me oleme nüüd nato liikmed ja igatipidi kaitstud jms - aga käituks siis väärikalt, mitte ei hauguks nagu see kutsu tuntud vene valmist elevandi kallal?..
Anonüümne ütles …
vaata, sellest sa kronja polegi võib-olla aru saanud, et
1) ega keegi ei tahagi, et venemaa oleks halb või venelased halvad. Minul pole venelaste vastu midagi, mulle meeldib väga kui nad turistidena siin käivad.
Ka selle vastu pole kellegi tegelkult midagi, kui venelased nn. lääne väärtustest midagi ei pea.

2)Küsimus on valitsuses ja võimus. Konkreetelt baltikumi suhtes pole moskvas kadunud veel lootus, et äkki on võimalik need "põlised vene alad" tagasi saada. Igaks juhuks tasub sellel suunal tegutseda ikka.

3)Et maailm on vemnemaa vaenlane, on kommunistide vaimusünnitus. Tegelikult ei soovi nt lääneriigid muud kui vastastikku kasulikke kaubatehinguid.Aga selle oskasid valitsejad moskvas ära rikkuda: teatud kaubaartiklitele määrati poliitiline hind mistõttu oldi läänes sunnitud moskvat inimõiguste jm pärast kritiseerima.

4) peamine, miks eestis avaldatakse venemaast negatiivseid artikleid, seisneb ikka selles, et moskva jaoks oleme ikka "lähivälismaa", mistõttu mingist vastastikku võrdväärsest kohtlemisest ei saa juttugi olla.
kronja ütles …
no näed, me oleme jällegi selles samas seisus, millest ma enne kirjutasin - sa oled veendunud, et reaalsus on selline nagu sulle tundub ja mul on üsna raske (võimatu) neile väidetele midagi vastu panna - argumente ju pole sinu poolt, sa käsitled seda asja kui iseenesest mõistetavat - kas pole nii?

millel põhineb sinu punktis 2 toodud arvamus? sellel, et venemaa aastal '91 esimeste seas tunnistas eesti vabariigi iseseisvuse?
punkt 3 - mis on need artiklid, millest sa räägid? see, et eesti üsna pikalt (eelmise või üleeelmise aasta lõpuni, kui ma ei eksi) sai venemaalt gaasi tingimustel, millest teised lääne-euroopa riigid võisid vaid unistada? see, et ukraina ja teised "läänestunud" riigid pandi maksma _lääne_ hinda - samamoodi, kui eestit? see on ju loomulik, et oma sõpradele müüjakse asju poolmuidu, ja lihtsalt naabritele, kellega eriti häid suhteid ei õnnestu luua - nii kallilt kui võimalik. iseenesest see hind on muideks juba märk sellest, et meie isesseisvust tunnistatakse ja me ei kuulu venemaa mõjusfääri...
punkt 4 - no põhimõtteliselt sama, mis punkt 2 ju.. see, et kogu maailm on jagatud suurriikide mõjusfääridesse pole mingi uudis, ja et meie - kui venemaa väga lähedane naaber - oleme oma pideva virisemisega europarlamendis talle pinnuks perses on samuti loogiline.. aga sellest teha mingeid kaugeleulatuvaid järeldusi?..

peamine nali on muidugi see, et me oleme juba mitu aastat nato kilbi all, euroopa liidus, ja ikka te kardate vene karu, kes tuleb ja sööb ära vms... no üritaks kuidagi adekvaatsed olla, mehed?!

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA