Moldova piirivalvuri küsimus

Esimene küsimus, mille meile (Euroopa Liidu asjade komisjoni delegatsioonile) esitas Moldova piirivalvur ööl vastu eilset Mogiljov-Podolski piiripunktis, puudutas mitte meie dokumente, vaid NATOt. Pole midagi öelda, Bukaresti tippkohtumine on teinud ära rohkem, kui paljud kallid teavituskampaaniad kokku.

Nooremapoolse piirivalvuri küsimus oli muidugi alatoonioga. Miks ikka Ukrainal peaks olema asja NATOsse? See ju ei anna midagi, pigem lõhkuvat suhteid. Teadagi kellega. Kuid eks tema küsimus siiski reetis, millest mõeldakse.

Paradoksaalne, kuid põhiseaduslikult neutraalses Moldovas on NATO meelseid elanikke pisut enamgi kui Ukrainas. Vähemalt nii kogesime oma eilsetel kohtumistel Moldova pealinnas. Moldova tänased liidrid usuvad, et neutraalsuse formaalne rõhutamine aitab neil lahendada probleemid separatistliku "Dnestri-äärse vabariigiga" ja surub Vene väed lõplikult Moldova territooriumilt välja.

Kena, kui see lootus ka teostuks. Siiani pole see veel suuri vilju kandnud. Samas pidas Moldova president Voronin mõned päevad tagasi separatistide liidri Smirnoviga esimese telefonikõne viimase seitsme aasta jooksul. Lootuses kuidagigi lähenevate parlamendi- ja presidendivalimiste eel (need on 2009 kevadel) külma konflikti lahenduse poole lükata. Lootus on siiski väga väike. Samavõrd neutraalsuse küsimusega on põhiseaduses määratletud ka riigi unitaarsus, mistõttu iga muutus Tiraspoliga kompromissi näol oleks siingi raskesti teostatav.

Kuid need polnud kaugeltki ainukesed teemad, millest kolmapäeval rääkisime oma kolleegidega Moldova parlamendist. Kohtumisel parlamendi esimehe Marian Lupu, aseesimehe Iurii Rosca ning välis- ja Euroopa integratsiooni komisjoni esimehe Grigori Petrencokga olid jutuks nii kahepoolsed suhted kui Moldova Euroopa püüdlused.

Ja siin on Eestil ette näidata väga hea seis. Meid usualdatakse ning meisse usutakse. Peaasi, et olemasolevad tihedad poliitilised kontaktid edendaksid ka kaubavahetust (näiteks Moldova heade veinide jõudmist meie turule) ning konkreetsete projektide elluviimist.

Ah jaa, see pilt siin loo juures pole sugugi juhuslik. Eile öösel teel Ukrainast Moldovasse tuli meie bussil ka väga rasketele teeoludele korraks alla anda. Kummivahetusele on siin kaasa aitamas meie tubli suursaadik nii Moldovas kui Ukrainas Jaan Hein.

Kommentaarid

KT ütles …
kuivõrd nad ise end arvavad olevat EL "uus naabrus" või siis VF "lähinaabrus"?

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA