Berlusconi kolmas tulemine

Itaalia väidetavalt rikkaim inimene - Silvio Berlusconi saab suure tõenäosusega kolmandat korda riigi peaministriks. Seda lubavad 71aastasele meediamagnaadist konservatiivile äsjaste valimiste lävepakuküsitlused.

Paremtsentristide edu näib seekord olevat piisav, et nii alamkojas kui senatis nautida ülekaalu. Sellega ei saanud kuidagi uhkustada Romano Prodi vasakpoolne valitsus, mis oma sisemise kirevuse ja toetuse nappuse tõttu ka kokku kukkus.

Berlusconi fenomen on muidugi täiesti omaette nähtus. Ta on olnud sõjajärgse Itaalia pikemaealise valitsuse juht, käinud läbi korruptsioonisüüdistuste ahela, lasknud kosmeetikutel oma vananemist peita ning ikka tagasi pöördunud tippu. Eks karismaatilisus kokku rahaga mängi siin kindlasti oma rolli. Kuid mitte ainult.

Seekordne Berlusconi tulemine ei satu kuigi kergele ajale. Itaalia majandus on Euroopas neljas, kuid kasvu pakutakse sellel aastal vaid 0,3 protsenti. Sisepoliitiliste küsimuste pikale reale lisandub kindlasti ka välispoliitiline laialivalguvus. Ja ega Berlusconilgi pole senine saavutusterida midagi väga erakordset.

Venemaa lahkuva presidendi Vladimir Putini sõbrana on Berlusconi küllaga Euroopa Liidu kolleegidele ühispositsioonide otsimisel varem peavalu tekitanud. Samas on ta oma Venemaa-kiindumust tasakaalustanud USA-sõbralikkusega.

Igatahes on huvitav näha, kuidas Berlusconi sobitub nüüd Angela Merkeli ja Nicolas Sarkozy kõrvale. Nagu eelmises postituses mainisin, puudub Euroopal ja sisuliselt kogu läänemaailmal tugev liider. Berlusconi on küll värvikas, kuid tõeliselt rahvusvahelist liidrit ei saa temast ka kolmandal tulemisel.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Isiklikult mul küll kahju, et sotside liider ei võitnud, aga no mis teha.
Tahaks siia vahele kiita eilset AK-d, Ilvese Iirimaa visiidist oli kena pikk lõik, näidati nii kohtumist presidendi kui peaministriga. Oleks seal juures veel olnud väike välkintervjuu iiri peaministriga teemal, nt et mida ta arvab NATO Bukaresti tippkohtumise tulemustest või küberkaitsega seonduvast siis oleks olnud uudiselõik täiuslik.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?