Eesti peaks olema solidaarne Leeduga

Tuleval nädalal otsustavad Euroopa Liidu välisministrid, kas liikuda edasi mandaadi andmise suunas läbirääkimiste alustamiseks Venemaaga uue partnerlusleppe sõlmimiseks või mitte.

Loomulikult võib öelda, et alati on kõnelused paremad paljast ja tuimast vetostamisest. Seda olen ka mina alati rõhutanud ja jään oma arvamuse juurde ka praegu. Ometi on Venemaa viimaste kuude tegevus oma Euroopa naabrite suunal olnud kõike muud, kui kinnitus strateegilisest partnerlusest või vähemalt soovist selle saavutamiseks.

Leedu diplomaadid andsid täna mõista, et on valmis eeloleval nädalal kindlalt seisma oma positsioonide kaitsel. Leedule teeb muret "Sõpruse" naftajuhtme blokeerimine, oma ärimehe kadumine Kaliningradi oblastis ning Venemaa provotseeriv tegevus Georgia ja Moldova konfliktipiirkondades.

Nendest teemadest vähemalt kaks puutuvad otseselt kokku ka meie huvidega. Esiteks on Leedu naftatöötlemistehase saatus sama oluline ka meile, sest sealt tuleb absoluutne enamus Eestis tarbitavast autokütusest. Teisalt mainis ka Riigikogu oma eilses avalduses, et Venemaa tegevus Georgia suveräänsuse ohustamisel võib omada negatiivset mõju Euroopa Liidu ja Venemaa vahelise partnerluseppe heakskiitmisele.

Igatahes peaks Eesti positsioon olema täna selge ja nõudlik. Leedu hoiak võib näida radikaalsena, kuid see väärib kindlasti suuremat solidaarsust meie senisest pisut segasest hoiakust. Eriti, kui arvestada, et Reformierakond võttis nii jõuliselt sõna Georgia toetuseks. Kas seda hoiakut kannab ka oravast välisminister? Juba homme arutame seda koos välisministriga Euroopa Liidua asjade komisjoni ja väliskomisjoni ühisistungil.

Kommentaarid

Veiko Spolitis ütles …
Leedut tuleb kindlasti toeatada, kuid palun aergem unustagem Balti riikide nōrgemat lyli Laeti. Kas saate veenda ja kaasata ka LAT kolleegi Riekstinshit? Tuleks Ansipi abi paluda, ehk aitab, sest nii LAT vaelisministri kui EST peaministri juured ulatuvad kommnoorte organisatsiooni juhatusse:)
Marko Mihkelson ütles …
Huvitav tähelepanek:) Ise teel Riiga pühapäeva, et kolleegidega Poolast, Leedust ja Lätist Euroopa teemasid arutada. Eks siis jutuks ka see.
KT ütles …
Veiko murel on tõsine alus ... Läti parlament ei saanud Tiibeti avaldusega hakkama, kas välisminister tegusam on?
Veiko Spolitis ütles …
Rōōm kuulda ja oled juba ette tānatud Marko:) Kahjuks poliitiline kapital LATil on viimase 1,5 astaga maha māngitud, ja saab tegutseda mitte vōimsalt 3B huve kaitstes, vaid ōiget modus vivendi LATiga otsides:)

Karmo, Tiibeti avaldusega kokku tuli 36 ERAPOOLETUT hāālt... selgroo puudumine ja lyhināgelikkus!

Māleta mida Riias olles sōnasin, Seimis on 3 liiget kes on korraga tiibeti, HRV ja Taiwani parlamentarses koostoeoe grupis...:)
Unknown ütles …
Kuule Marko, Sa ju ei kutsu Saksamaad Deutslandiks, Hollandit Nederlandiks ja Austriat Oesterreikiks, aga Gruusiat nimetad Georgiaks? Eestis on teisi riike ikka niimoodi kutsutud kuis ajalooliselt välja kujunenud, mitte nii nagu inglased (ntx:Germany vs. Deutschland) või mingid muud meile otseselt mittetähtsad arvamusliidrid heaks peavad? Võibolla peaks hoopis Sakartveloks kutsuma?
Anonüümne ütles …
allarile

http://blog.icds.ee/article/gruusia/tallinn-vs-tallin-georgia-vs-gruusia

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA