Ilves õigel ajal õiges kohas

President Ilvese tänased kohtumised Washingtonis on kahtlemata väga olulised. Nii riigisekretär Condoleezza Rice kui asepresident Dick Cheney on kahtlemata just need maailma tipp-poliitikud, kellega rääkida ajal, mil Venemaa püüab vaikselt annekteerida osa Gruusia territooriumist.

Kuuldavasti oli Rice enne kohtumist Ilvesega rääkinud telefoni teel Vene kolleegi Lavroviga ning väljendanud Ühendriikide ühest seisukohta - Washington toetab Gruusia territoriaalset terviklikkust.

Pole kahtlust, et Venemaa jõhkrale tegevusele saab vastu vaid lääneriikide kiire, üksmeelse ning järjekindla hoiaku ning nõudmisega - Moskva peab koheselt tühistama kõik oma otsused Abhaasia ja Lõuna-Osseeita suunal, mis seavad kahtluse alla Gruusia territoriaalse terviklikkuse.

Ka on Moskva viimaste nädalate sammude läbi kaotanud igasuguse usutavuse Venemaa rahuvalveüksused Abhaasias ja Lõuna-Osseeitas, mis peaks asendatama rahvusvahelise kontingendiga.

Riigikogu väliskomisjon arutab olukorda Vene-Gruusia suhetes esmaspäeval. Ma ei välista, et parlament võiks vastu võtta Gruusia territoriaalset terviklikkust toetava ning Venemaa provokatiivset tegevust tauniva avalduse.

Ka võiks oma positsiooni lõpuks selgelt välja öelda Eesti välisministeerium. See, et minister visiteerub Lõuna-Ameerikas, ei tohiks takistada ju ametliku positsiooni sõnastamist. Tänaseni valitseb aga ministeeriumi pressiteadete osas Gruusia koha pealt haudvaikus. Kahju.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Mis toimub meie ajakirjanikega? Nii EPLis kui Postimehes täna lood Ilvese Iiri ja USA visiidist. EPL reageerib küll kerge hilinemisega, aga see-eest saab sealt lugeda ka pisut muud kui ametlikes pressiteadetes kirjas.
See, et välisministeerium kuss on ehk polegi väga paha, sest kui minister erilist tunnustust kusagil ei oma siis ei oleks ka mingitel avaldustel nagunii erilist kaalu.
Aga muret teeb see, et KeRelased jagavad me riigis omavahel riigile olulisi ametikohti, järgmisena läheb jagamisele panga nõukogu esimehe tool.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA