Putin jättis suhted Euroopaga muutmata

Nagu eeldada võiski, ei andnud tänane Euroopa Liidu ja Venemaa järjekordne tippkohtumine Portugalis Mafras mingeid mõõtuandvaid tulemusi. Venemaa president Putin käitus ettearvatult ambitsioonikalt, andmata vähimalgi määral järele Kosovo tuleviku debatis või vastastikuse turujuurdepääsu põhimõtetes energiaküsimustes.

Iseenesest oleks ka illusoorne olnud oodata, et valimisteks valmistuv Putin (täna registreeriti ta ametlikult kandidaadiks) Läänele ootamatult mingi meeldiva üllatuse vormistaks. Suhted Moskva ja Brüsseli vahel on viimastel aastatel piisavalt jahtunud ning vähemalt praegu ei näita Venemaa eesotsas Putiniga erilist tahet neid üles soojendada.

Selle asemel süüdistab Moskva hoopiski Euroopa Liitu solidaarsuses, mis takistavat suhete edasist arendamist. Moskva mure on täiesti mõistetav, sest Venemaa taktika suhetes Euroopa Liiduga on üles ehitatud kahepoolsetele suhetele liikmesriikidega. Samas on aga Euroopa Liit hoopiski suurendanud viimasel ajal ühist käitumist välispoliitikas, sealhulgas suhetes Venemaaga. Ka Reformileppe loodetav jõustumine ainult suurendab seda ühiskäitumist.

Lisaks nendele kääridele on suhteid külmutamas veel ka suurenev väärtuslõhe (sõnavabaduse, demokraatia ja õigusriigi küsimustes). Eriti ilmekalt on see tunnetatav Venemaa soovis ja nüüd ka tegevuses muutmaks valimiste vaatlusmehhanisme nii Venemaal endal kui endise Nõukogude Liidu regioonides. Seesugune ettepanek on juba koostatud OSCE kohtumiseks novembri lõpul.

Valimiste vaatluspõhimõtete muutmiskatse on Venemaa otsene surveavaldus Läänele, mida ei tohiks OSCE kohtumisel kindlasti läbi lasta. Vastasel juhul tekib küll tõsine kahtlus, kas Venemaa on ikkagi pädev kuuluma näiteks demokraatia ja õigusriigi põhimõtteid kaitsvasse Euroopa Nõukokku.

Kuid Mafras igav polnud. Viimastel rahvusvahelistel kohtumistel ülbevõitu enesekindlusest pakatav Putin ei jätnud märki maha panemata ka nüüd. Kosovo tulevikust rääkides võrdles Putin eurooplasi hulludega, kes habemenoaga ringi jooksevad. Selle ebadiplomaatilisusega osutas Putin Kosovo kaasuse järellainetuse ohule Hispaanias, Rumeenias ja mujal.

Muide, Euroopa ja Venemaa suhetest on oma blogis võtnud kirjutada ka BBC ajakirjanik Mark Mardell. Kasulik lugemine, kus ka meid pisut mainitud on.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
mis mõte on kohtumisel, kus midagi ei otsustata???

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA