Eile helistas mulle van der Linden

Eile õhtul Praha lennuväljal Sloveeniast tagasiteel olles helistas mulle Eestis oma pehmelt öeldes kummaliste avaldustega kurikuulsuse võitnud Rene van der Linden, Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee president.

Ta küsis, et mis mul siis plaanis. Mõistsin kohe, millest jutt. Lindeni Tallinnas käigu ajal oli ta väga ärritunud, et julgesin oma 1. augusti blogiloos "Nii töötab Vene propaganda" kirjutada: "Paraku on ta viimasel paaril aastal silma paistnud läbinähtava sümpaatiaga Venemaa suunal. Kas seda hoiakut mõjutab ka tema perekonna väidetavad majandushuvid Venemaal, seda teab ta mõistetavalt ise."

Tõsi, van der Linden on lugenud sellest blogiloost sündinud BNSi ingliskeelset uudist, kus sõnapaar "väidetavad majandushuvid" on tõlgitud nagu "reported economic interests". Tunnistagem, vahe on oluline. Seepärast palusin tal nii Tallinnas kui ka eile telefonitsi esmalt tõlkida originaalne blogilause ja alles seejärel otsustada oma edasised sammud.

Tallinnas olles oli ta miskipärast väga veendunud, et informatsiooni väidetavate majandushuvide kohta Venemaal olevat mulle andnud keegi Strasbourgist. Ta ähvardas lausa Prantsuse politsei rakendada allika leidmiseks. Seda olla ta maininud ka käesoleval nädalal asetleidva ENPA istungjärgu ajal.

Ütlesin talle eile otse: Strasbourgi inimesed võib rahule jätta. Informatsioon, millele minu väide VÄIDETAVATEST majandushuvidest põhineb, on kõigile avalikus infolevis kättesaadav. Sellepeale arvas van der Linden, et võtab teema ülesse kahe nädala pärast Portugalis, Estorilis toimuval Euroopa Liidu rahvusparlamentide Euroopa Liidu asjade komisjonide kokkusaamisel (COSAC). Sinna see meie jutt jäigi.

Kõige selle peale olen otsustanud, et ei saa minu käsutuses olevaid materjale enam enda teada jätta. Kuna van der Linden on seadnud avalikult kahtluse alla minu väited tema VÄIDETAVATEST majandushuvidest, siis olen otsustanud informatsiooni (mis tegelikult on niigi avalik) avalikuks teha ja selle tarbeks pressikonverentsi kokku kutsuda.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Väidetavalt on ka Benelux `i maade ajakirjanduses tema perekonna majandushuvidest Venemaal juttu olnud.
Äkki saaks keegi ülesotsida?
Anonüümne ütles …
OI;OI;OI;Mõtle PALUN.
Anonüümne ütles …
Kas kellegi majandushuvid Venemaal (üleüldse miks mitte huvisid omada, sinna investeerimine on tänapäeval kindlam kui näiteks Eestisse) muudab midagi selles osas, et Eesti rahvuspoliitika on sügavalt pees ning ei jäta venelastele mingit muud võimalust, kui Venemaa poole kalduda?
Anonüümne ütles …
BNS on teinud sõna-sõnalise tõlke. Tunnistagem, vahet ei ole.
Anonüümne ütles …
Durak
Argo ütles …
Ega siin ei saa enne jätta jah kui see lääne vana on pulbriks tehtud.

Näidake eesti poliitikud mille eest te kallist palka saate!!!
Anonüümne ütles …
Pressikonverents väga hea mõte, edu!
Anonüümne ütles …
Kutsu siis pressikonverentsile ka rahvusvaheline meedia.
Anonüümne ütles …
Van Der Liar thought this would be easy - fly in, shit all over and fly off to Brussels again. Im truly convinced that EU has to hire persons hwo know their field of work and that can not be payed to SHOUT LIES IN INTERESTS OF RUSSIA.

Van Der Liar, you are either stupid or payed by two: EU and Russia. But admit it then and go to Russia, because you cannot serve both at same time.
Anonüümne ütles …
Can someone possibly enlighten me what has van der Linden actually lied about?

It's pretty commonly known that only Estonian citizens can participate in parliamentary elections. In other words - Russian citizens CAN NOT vote.

Yes, they can vote in municipal elections, but it doesn't affect the fact that in "main" elections they can not vote.

Should they have this right granted - this is an entirely another discussion already.
Anonüümne ütles …
To Anonymous, 16:09

Sure they can.

They have election coming in THEIR COUTRY (citizens of which they have choosen to be) - almighty Mother Russia - in 2008 !

Thay can vote there all they want.

Or would you suggest Estonian citizens should be allowed to vote in Russian 2008 elections as well ?
Anonüümne ütles …
Nojah, aga Mihkelson rõhutab seda sõna "VÄIDETAVAD" ...

See "VÄIDETAVAD" on üks ümmargune-ümmargune sõna. Kas siis Mihkelson poeb juba peitu või kuidas?
Anonüümne ütles …
Not many people with a Russian citizenship -- or with none at all -- because they didn't want the Estonian one. It wasn't really a choice they could easily make, was it? Allowing dual citizenship would certainly be an option.

Besides, since most Estonians were citizens of USSR (whether they'd like to forget it or not), they would indeed be entitled to Russian citizenship as well. Hence, why not have Estonians vote in Russian elections as well. :)
Eddiesmoments ütles …
mida isiklikumaks keegi läheb seda enam on tervel Euroopal põhjust ta objektiivsuses kahelda.
Anonüümne ütles …
Kas sel Van Lindenil on mingid ärihuvid või mitte, on kahtlemata huvitav küsimus. Tema pehmelt öeldes avastuslike lausumiste põhjus peab siiski olema kuskil mujal. Milline enam-vähem terve mõistusega inimene eeldab, et üks rahvas ja riik laseb endale säärasel viisil silma kusta? Kallutatud suhtumist saab seletada ärihuvidega aga otsest valet? Valesti informeeritud? OK, seda ikka juhtub. Kuid - ta jääb, vaatamata vastuväidetele, oma juurde kindlaks! Pole ju keeruline tõestada, et vastuväited on õiged. Ja lõpuks - kui mandunud peab olema üks organisatsioon, mis tõstab nii kõrgele sellise inimese?
montholon ütles …
but soviet union is gone... it's not possible to own a citizenship of a country that doesn't exist.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA