Venemaa peidab valimisi

Venemaa parlamendivalimisteni on jäänud alla kuue nädala, kuid siiani pole ükski rahvusvaheline organisatsioon (OSCE, EN) saanud ametlikku kutset vaatlusmeeksondade lähetamiseks. Olgugi, et Venemaa keskvalimiskomisjoni esimees Tšurov lubab kõigiti läbipaistvaid valimisi, on rahvusvaheliste vaatlejate töö muudetud juba praegu sisuliselt mõttetuks.

Rahvusvaheliste normide järgi algab tavaliselt vaatlusprotsess eeljälgimisega vähemalt kuus nädalat enne valimispäeva. 2003. aasta Riigiduuma valimiste eel olid vaatlusmeeskonnad selle aja peale juba ammu töös.

Samuti on liikvel informatsioon, et Venemaal on kavas piirata vaatlejate arvu. Näiteks Euroopa Nõukogust oodatakse vaid kuni 30 (kavandatud 60 asemel) ning OSCE missiooni kaudu mõnikümmend vaatlejat. Eelmine kord oli OSCE liinis Venemaal 400 vaatlejat. Mõelge ise, mida teevad tinglikult sada vaatlejat maailma suurima territooriumiga riigis!

Jääb mulje, et Venemaa teadlikult püüab elimineerida rahvusvaheliste vaatlejate võimalusi sisuliseks tööks ning valimiste kasvõi osalisekski vaidlustamiseks. Arvestades Venemaal valitsevat paranoilist hirmu värviliste revolutsioonide ees, siis tõenäoliselt püütakse viia riskisituatsioonid miinimumini.

Kuid eks peamine põhjus kipub olevat seotud ikkagi Venemaa enda ambitsioonide kasvuga. Valimiste vaatlemine ning võimaliku negatiivse hinnangu andmine Putini oletatavale suurvõidule ei käi kuidagi kokku Moskva kasvava enesehinanguga ning seepärast püütakse nii OSCE kui Euroopa Nõukogule koht kätte näidata.

Tegemist on teataval määrla murdepunktiga, mida need, demokraatia ja õigusriikluse eest seisvad organisatsioonide ei tohiks niisama jätta. Eriti pean siin silmas Euroopa Nõukogu ja selle assambleed, kus Venemaa on oma täitmata liikmekohustuste hulgaga suuresti organisatsiooni punane latern.

Kommentaarid

Oop ütles …
Elimineerida. Yks l.
KT ütles …
Kremlil on OSCE'ga juba pikemat aega kana kitkuda - teeb ju viimane oma otsuseid ilma kooskõlastusteta ... sealhulgas ka vaatlusotsuseid. saadab oma vaatlejaid nii palju kui tahab ja sinna, kuhu tahab. ja mis kõige koledam - järeldab, mida tahab.

siin on ammu täheldatav vahva seaduspära - kus OSCE vaatlejad leiavad asjad viltu olevat, seal SRÜ omad ütlevad, et kõik on OK. ja vastupidi. samal ajal ootab aga oma liikmetelt (sh Venemaalt) liikmekohuste täitmist (sh liikmemekasu tasumist jne). puhas häbematus!

mõni ime siis, et võimaluse korral näitab VF OSCE'le kohta kätte mitte ainult näpuga, vaid ka kõigi muude saadaval olevate kehaosadega.
Marko Mihkelson ütles …
Oop, aitäh näpukale osutamise eest!
Karmo: sulatõsi, mida ütled. Eks nüüd on siis aeg (tunnetatud) oma jõudu näidata. Kui edukas, näeme. Igatahes võtab EL reedel Mafras teema üles.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?