Gazprom reedab Kremli pettumuse

Gazpromi eilne teade Euroopa tarbijatele, et seoses Ukraina maksevõlgnevustega võivad taas tekkida probleemid gaasitarnetega, viitab Kremli pettumusele Ukraina ennetähtaegsete parlamendivalimiste tulemustes.

Oranži bloki (Tõmõšenko ja Juštšenko) napp edu lubab eeldada, et Ukraina uut valitsust ei hakka moodustama mitte Viktor Janukovitš, vaid Julia Tõmõšenko. Mõistagi on see vaid hetkeprognoos, kuid selge on see, et Moskvale antipaatse Tõmõšenko bloki muljetavaldav tulemus oli mõneti ootamatu.

Gazpromi käik pole üllatav, pigem isegi oodatud. Paraku on see aga nii läbinähtav, et raske on uskuda pelgalt "majanduslikku kalkulatsiooni" vaevalt paar päeva pärast valimisi. Lisaks sellele, et jutt käib väidetavast 1,3 miljardi dollarilisest võlast, osundab Gazprom nüüd ka sellele, et Ukraina maksab gaasi eest keskmiselt kaks korda vähem kui Euroopa teised riigid.

Seega pole välistatud, et Ukraina uue valitsuse loomist hakkab saatma vägikaikavedu Gazpromiga. Loodetavasti see siiski ei sega Ukraina poliitikuid panemaks kiirelt kokku töövõimelise valitsuse. Viimast ning jätkureforme on Ukrainale hädasti vaja.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA