NATO roll Euroopas on taas tõusuteel

Kuigi Venemaa liidrite käitumine jätab mulje, nagu neil oleks täiesti ükskõik, mida maailm arvab Moskva viimaste päevade tegevusest Gruusias, peaks Lääs jätkama diplomaatilise surve avaldamist nii vägede väljaviimise kui ka kestvama rahu saavutamise nimel.

Igatahes on lääneriikide liidrite järjekindlus sellel teemal igati kiiduväärne, sest just sellise ühtse ja solidaarse joonega on võimalik Venemaa piire ületavaid ambitsioone ohjeldada.

NATO homne erakorraline välisministrite kohtumine peaks andma viiteid ka sellele, millised võimalikud pikaajalised järelmid on Vene-Lääne suhetele laiemalt. Esimene järeldus on kindlasti see, et president Medvedevi juuni alguses pakutud Euroatlandi uue julgeolekuarhitektuuri idee peaks olema selgelt maha maetud. Agressorina käituvat Venemaad ei saa käsitleda partnerina. Seepärast tuleks üle vaadata ka NATO ja Venemaa suhete formaat.

Teiseks peaks olema selge, et NATO roll Euroopa julgeoleku tagamisel mitte ei kahane, vaid kasvab. Seejuures naaseb kaitsedoktriinide esiridadele konventsionaalse ohu mõiste. Eriti oluline on NATO kaitsestrateegia täisutamine Ida-Euroopas.

Kolmandaks tuleks NATO ministritel lisada umbmäärastele lubadustele Ukraina ja Gruusia liikmelisuse kohta ka reaalseid samme. Vaatamata paljudele skeptikutele tuleks siiski püüelda liikmelisuse tegevuskava võimalikult kiirele andmisele nii Tbilisile kui Kiievile.

Kommentaarid

Unknown ütles …
Tere!

Ma tahaksin küsida Marko sinu käest isiklikku arvamust selle kohta,kui suureks pead sina tõenäosust,et ühel päeval lakkab eksisteerimast EL ja NATO(luuakse kas mingisugune täiesti uus ühendus või üldse mitte midagi),et ühel päeval lihtsalt öeldakse,et ahh võtku siis see Venemaa need Baltiriigid ja samuti Ukraina ja Gruusia ja Poola tagasi enda koosseisu.
Unknown ütles …
..kui Nato kaob,kaob ka Euroopa-see kadumine on "tohutu geopoliitiline katastroof"ja seda ei taha keegi.Nato ju toodab kõigile julgeolekut.Isegi Venemaale,sest lõunas üritatakse ju meie maksude abil normaalseid riike püsti panna-hoida ja see on julgeolek sajanditeks,kui õnnestub muidugi.Vene aga "tembutab",ei taha toota seda sama Iraani-Türgi suunal Euroopale ja raiskab raha Georgias.Peaks tal laenude refinantseerimis määra tõstma siis läheks raha ka õige asja ette..
Unknown ütles …
Autor on selle kommentaari eemaldanud.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?