Läti sisemine haprus mõjutab ka Eestit

Läti eilne läbikukkunud referendum ei löönud lõunanaabrite sisepoliitilist seisu kuigipalju selgemaks. Ühest küljest jäi tulemus saavutamata, kuid absoluutne enamus nendest, kes hääletamas käisid, väljendasid umbusaldust praeguse poliitilise eliidi suhtes.

Lätis on seestpoolt käärinud juba pikemat aega. Sisepoliitilist segadust on palistanud mitmed korruptsiooniskandaalid ning närvilisust on lisanud majanduse kiire jahtumine. Eilne referendum oli tegelikult jätkuks "vihmavarjurevolutsioonile" eelmise aasta lõpust, mil Läti elanikud väljandasid tugevat rahulolematust poliitikute tegevuse(tuse) üle.

Kui midagi ei muutu, siis järgmised parlamendivalimised on Lätis alles 2010. aastal. Tõsi, tuleva aasta juunis toimuvad Euroopa Parlamendi valimised võivad anda veidigi selgust, millist toetust erakonnad, sealhulgas uued tulijad, üleüldse omavad.

Igatahes näitavad maikuised avaliku arvamuse küsitluse küll väga kesist seisu kõigile (loe ka Veiko blogi).

Harmony Centre 10.4%
Farmers and Greens 6%
People's Party 5.5%
Latvia First Party/Latvia's Way (LPP/LC) 5.1%
Civic Union (Kalniete and Kristovskis) 4.3%
For Human Rights in United Latvia 3.6%
New Era Party 3.6%
Štokenbergs-Pabriks party 3.5%
Fatherland and Freedom/LNNK 2.9%

Nii killustatud pilt ei sisenda sugugi usku Läti sisepoliitika väljavaadetesse. Ehk teisiti - kahe naabri - Läti ja Eesti sisepoliitiline seis on väga erinev. Kui Eesti on liikunud oma erakondade arengus tubli sammu edasi normaalse lääne poliitilise kultuuri suunas, siis paraku on lõunanaabrite sisemine seis endiselt palju segasem ning kriisialtim.

See ei tähenda kaugeltki, et Eesti võiks rahul ja muretu olla. Kõik kolm Balti riiki on suuremas plaanis ühes ruumis, mistõttu kriisimaigulised sündmused ühes riigis jätavad paraku jälje kogu Balti piirkonnale. Seepärast on ka meie huvides, et Läti sisepoliitiline seis muutuks stabiilsemaks.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Kas see Harmony Centre on meie Keskerakonna analoog?

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA