Euroopa Liit peab ohjeldama Venemaad

Viimastel tundidel on olukord Lõuna-Osseetias kiirelt halvenenud. Alanud on laiaulatuslik konflikt, mille ees kannab täit vastutust Venemaa provokatiivne käitumine. Euroopa Liit peaks kiirelt astuma samme Moskva tegevuse ohjeldamiseks.

Sisuliselt koheselt pärast NATO aprillikuist tippkohtumist Bukarestis, mil Gruusia jäi ilma liikmelisuse tegevuskavast, on Venemaa astunud järjekindlaid samme olukorra eskaleerimiseks Gruusia separatistlikes piirkondades. Kõik Tbilisi ja lääneriikide katsed leida lahendust läbirääkimiste kaudu on siiani Venemaa survel tagasi lükatud.

Selle tulemuseks on juba kümned hukkunud inimesed ning oht laiema regionaalse konflikti levimiseks. Kordan veelkord oma pühapäevast üleskutset: Euroopa Liidu välisministrid peaksid koheselt katkestama oma puhkused ning kogunema erakorralisele kohtumisele seoses Venemaa sõjale õhutava käitumisega Gruusias.

Minu arvates peaks ka Riigikogu väliskomisjon kogunema kiirelt erakorralisele istungile, et analüüsida olukorda ning teha valitsusele vastavad soovitused.

Kommentaarid

Parasiil ütles …
kas Georgia mitte ei alustanud rünnakut pärast vaherahu sõlmimist? Kindlasti pole meil täit pilti, et mis seal toimub. Kas sellises olukorras on mõtet väga klähvida ja Eesti mainega mängida?
Kindlasti ei tahaks, et Eesti soometuks aga pole mõtet ka ettekujutada, et seal rahvas väga ratsionaalselt ja kaalutlevalt käituks. Siis aga (võibolla juba) on Eesti jaoks hilja ja oleme ka üks kiuslik väikeriik, kes ei suuda endale isegi sambaid ehitada.
Marko Mihkelson ütles …
Kindlasti on olukorras palju segast ja desinformatsiooni küllaga. Kuid nagu mainisin, alates aprillist on separatistlikud piirkonnad Venemaa mahitusel õhutanud konflikti. Eile õhtul rikkus aga vaherahu Lõuna-Osseetia, kes alustas piiräärsete külade, sh Tamarasheni pommitamist. Vähemalt selline informatsioon leidis kinnitust erinevatest kanalitest, ka meie saatkonnast Tbilisis.

Eesti ei tohiks oma välispoliitilisi prioriteete ikkagi häbeneda. Meile on ju tähtis rahupüüdluste ning demokraatlike üleminekuriikide nagu Gruusia toetamine. Üksinda ei suuda muidugi me midagi teha, kuid koos partneritega Euroopa Liidus küll. Ja selleks peaks näitama initsiatiivi. Igatahes on see minu arvamus. Hilja võib olla siis, kui Venemaa ambitsioone ei ohjeldata.
Anonüümne ütles …
Marko, Sinu jutt ajab isegi hobused naerma. "Euroopa Liit peaks kiirelt astuma samme Moskva tegevuse ohjeldamiseks.".... samal ajal kui Gruusia väed on ületanud piiri ja pommitavad raskerelvastusega Lõuna-Osseetia pealinna, vähe sellest, täna hommikul teatades selle vallutamisest. Kui lolliks Sa oma lugejaid pead??
Marko Mihkelson ütles …
Anonüümne: ma ei mõista, millistest piiridest sa räägid. Gruusia territoriaalset terviklikkust on tunnistanud ka Venemaa. Küll aga sellised uudised viitavad selgelt piiride rikkumisele: http://www.civil.ge/eng/article.php?id=18953.
Anonüümne ütles …
Ühesõnaga, Gruusia võimude tegevus pälvib sinu heakskiidu?

Uudised, millega aggressor oma käitumist õigustab, on loomulikult vähem kui mitteusutavad. Vt Mainila intsident jne. Nädalaid on piirile vägesid koondatud, siis ühel sobival hetkel pommitab vaenlane ilma mingi nähtava põhjuseta mõnd mõttetut küla, mille peale on LOOMULIKULT AINUÕIGE reaktsioon TÄIESTI JUHTUMISI piiri ääres käepärast olnud vägedega vaenlase pealinn vallutada, enne kui rahvusvaheline üldsus reageerida suudab. Yeah right.
Marko Mihkelson ütles …
Kas oma elanike kaitsmine on patt? Sa nähtavasti pole Lõuna-Osseetias käinud, vastasel korral ei räägiks, et Tamarasheni on mõttetu küla. Aga ei hakka sind ka ümber veenma. Riigikogu väliskomisjon tuleb loodetavsti kokku täna pärastlõunal.
Anonüümne ütles …
Kamoon, jäta jama. Sellise teguviisi õigustamine läheb raskeks isegi Eestis, rääkimata muust maailmast, kus ajakirjandus pole nii hambutu. Ükski täie mõistusega inimene ei saa väita, nagu oleks (vaenlase pea-)linna, mh parlamendihoone pommitamine otsekohe peale väidetavat vahejuhtumit oleks mingisugune loogiline, ajakriitiline ja enesestmõistetav käik.

Minul on kurb, et USA on enne presidendivahetust, olümpiamängude kuradima eelõhtul, andnud rohelise tule uue sajandi "proxy war" tüüpi sõjale, sedapuhku endise NL territooriumil.

See on juba iseenesest alatu, samuti on häbi et Eesti parlamendiliikmed seda sõda õigustavad, aga veel rohkem tunnen ma muret selle pärast, et midagi sarnast võib korduda ka Kirde-Eestis. Geopoliitilised põhjused Nord Streami näol on sarnaselt Gruusia BTC naftajuhtmele meilgi olemas. Sisepoliitiline julgeolek, mis selle võimaluse elimineeriks, on pronkssõduri tõttu tagatud. Nii et isamaaliitlased, mis mäng teie isandatel plaanis on?
Anonüümne ütles …
sisejulgeolek on kadunud, mitte tagatud, sorry.
Parasiil ütles …
Mnjah, Kirde-Eesti siia mängu toomine on praegu tõenäoliselt overkill.
Kuid...

Arvestades asjaoludega, et Ida-Virumaa kohtusüsteemist on kohtunikke kõrvaldatud altkäemaksude vastuvõtmise eest, Narva linn on täielikult Eesti riigi võimu alt väljunud ja autonoomseks korruptsioonipesaks kujunenud, sotsiaalne turvalisus on häiritud mitmete ettevõtete tegevuse hääbumise tõttu...

Kes teab, mis mõtteid seal hautakse.

Ja samal ajal räägib peaminister oma mobiiltelefonist... wtf
Anonüümne ütles …
Mul oleks paar küsimust!

1. Kas osseetidel on ka siiras iseolemise püüe hoolimata venelaste sebimisest? Või ei saa tänu venelaste seotusele osseetide kohta hetkel midagi kindlat öelda?

2. Ma olen aru saanud, et nt. Abhaasias elasid abhaasid ja grusiinid segamini! Sealsed grusiinid on pragu põgenikud vms! Kas Lõuna-Osseetias elavad ka põlisrahvus ja grusiinid segamini/elasid?

PS Mind paneb mõtlema, mida arvavad presidendikandidaadid tekkinud olukorrast Georgias!

PS Ja üldsegi avaldaksin ma oma pahameelt selle üle, et EU käitub nagu hädapätakas!!! Häbi peaks teil kõigil olema. Mittedemokraatlik riik dikteerib demokraatlike riikide ühendusele kuidas ühe teise demokraatliku riigiga käituda! Kuidas seda seletada?

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?