Venemaa välispoliitika kokkuvõte

Venemaa välisministeeriumi koduleheküljelt võib leida enam kui 150-leheküljelise ülevaate riigi välispoliitikast 2007. aastal. Meie ajakirjandus (Postimees ja Eesti Päevaleht) on juba pööranud tähelepanu asjaolule, et selles näeb Moskva suhteid Balti riikidega erinevatena, kusjuures kriitikateravik on suunatud Eestile.

Tõsi, midagi üllatavat siin pole. Sarnast - jaga ja valitse, käitumist on Venemaa välispoliitika evinud mitte üksi meie, vaid kogu läänemaailma suhtes juba aastaid, kui mitte aastakümneid. Jutt sellest, et Eesti ei soovi suhete normaliseerimist Venemaaga, on lihtsalt propagandistlik vale.

Pigem on huvitav tähele panna, mida arvatakse Smolenski väljakul (välisministeeriumi asukoht Moskvas, kes ei tea) tervikuna Venemaa välispoliitilistest prioriteetidest ning suundumustest. Selle leiab dokumendi sissejuhatusest. Pole imekspandav, et analüüsi aluseks võetakse president Putini Müncheni kõne eelmise aasta veebruaris.

Kuid kõige olulisema lõigu, mida tuleb ka meil tingimata silmas pidada, tahaksin ma otsetsiteeringus välja tuua. See kõlab nii:

"События 2007 года указывали на то, что нельзя исключать сбоев в мировой политике в предстоящий период. Это касается прежде всего европейских дел, где наиболее ощутима инерция блоковых подходов, тормозящих качественное преобразование всей европейской архитектуры, несущей на себе отпечаток идеологии «победы в холодной войне», в современную открытую систему коллективной безопасности. В европейской политике и на пространстве СНГ наиболее громко заявляло о себе стремление определенных политических сил действовать в русле политико-психологической установки на «сдерживание» России. Эта линия имеет более глубокие исторические корни, чем идеологизированные конструкции времен «холодной войны». Составной частью такой геостратегической игры стали попытки переписать историю, предъявить России некий «исторический счет» и в конечном итоге не допустить создания подлинно единой Европы без разделительных линий."

See lõik räägib meile eeskätt kahest teemast. Esiteks on Venemaale murettekitav Euroopa Liidu kasvav ühtsus välis- ja julgeolekupoliitikas. Ehk tõlgituna - Euroopa ühtsem käitumine on efektiivne tegur suhetes Venemaaga. Teiseks tuleb silmas pidada, et Teise maailmasõja tagajärgede ning kommunismi kuritegude teadvustamise küsimus on Venemaale üks kõige valusamaid ja identiteeditundlikumaid. See aga võib viidata asjaolule, et eeskätt Balti riigid, aga ka Ida- ja Kesk-Euroopa riigid tervikuna, jäävad Venemaa agressiivvälispoliitika märklaudadeks ka lähemal ajal.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Olen siit-sealt lugenud, et juba õndsal nõuka ajal oli vene välispoliitika strateegiline plaan selline, et luua maailma eri paikades ameeriklaste ja nende liitlaste tähelepanu tõmbavaid olukordi (õhutades relvastatud konflikte jms), ning sel viisil siis lääneliitlasi vastavalt kusagil mujal neutraliseerida. Maailmas toimuvaid sündmusi vaadates tundub kahjuks et need võtted pole tänaseni muutunud.
Ain Kendra ütles …
Lõppeesmärk on ka venekeelse teksti viimases lõigus. Gazporno vaid tööriist selle eesmärgi saavutamiseks

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA